‘Ach, alle Aziaten lijken ook zo op elkaar’ is een racistische uitspraak die maker Rui Jun Luong te vaak hoort. In Guess Who? Asian Edition zijn alle figuren van het spel Wie is het? vervangen door portretten van mensen met een Aziatische afkomst, zodat je de tijd neemt voor het individu. Dat doorbreekt stereotypes en opent het gesprek over vooroordelen en racisme op een speelse en toegankelijke manier. Speel het samen met je klasgenoten, vrienden of familie.

Het levensgrote spel maakte zijn debuut bij de tentoonstelling ‘IK AZIË’ bij Openbare Bibliotheek Amsterdam in mei 2022. Daarna reisde het spel mee in met de theatervoorstelling ‘de Bananengeneratie’ van Theater Oostpool. Het spel is bekroond met een Gold Lamp van de Dutch Creativity Awards 2022.

Waarom dit spel?

In westerse landen zoals Nederland is er weinig tot geen vertegenwoordiging en representatie van de verschillende Aziatische gemeenschappen in de nationale media. Hierdoor is men niet bewust dat er negatieve associaties zijn ontstaan. De associaties uiten zich bijvoorbeeld in: vooroordelen, microagressie, discriminatie en racistische opmerkingen. Veel gemeenschappen die afkomstig zijn uit Azië worden vaak vergeten bij het opstellen van beleidsplannen over antiracisme, discriminatie en inclusiviteit. Bij het benoemen van het woord ‘Aziaat’ denkt men al gauw aan Oost-Aziatische etniciteiten zoals: Chinezen, Koreanen en Japanners terwijl Azië een gigantisch continent is dat rijk is aan diverse culturen en mensen. Tijdens het spelen en bekijken van het spel sta je stil over wat voor vooroordelen je zelf hebt over Aziaten.

De verhalen van de personen in het spel lees je op guesswho.ruijunluong.nl. Ook thuis spelen? Schaf het kaartspel aan via: guesswho.ruijunluong.nl/shopping

ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2024

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 18 t/m 21 maart 2024 de 6de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.