In 2022 hebben wij drie lichtingen stagiairs gehad die weer hebben samengewerkt aan nieuwe seizoenen van Stem van de Stad! In totaal maakten zij in 2022 12 nieuwe afleveringen voor onze videoserie ‘Stem van de Stad’. Voor de huidige stagiairs is het alweer de laatste maand dus tijd voor een terugblik op een leerzame en inspirerende tijd. Ook tijdens het vierde seizoen zijn verschillende stagiairs de straat op gegaan om jongeren te interviewen over belangrijke thema’s die spelen in de stad. Kijk hieronder de afleveringen van dit najaar terug!

Aflevering 1: De vieze stad

Sascha Binnendijk (stagiair Duurzaamheid) trapte het nieuwe seizoen af. Aflevering 1 gaat over de vieze stad. Zwerfvuil, viezigheid en ongedierte. Je kunt het bijna niet ontkennen, Amsterdam heeft een afvalprobleem. Tijdens het programma ‘De vieze stad’ was er de mogelijkheid je vragen te stellen aan onze gemeenteraadsleden over zwerfafval en het afvalprobleem in de stad.

Deze video is opgenomen op De Albert Cuypmarkt in de Pijp, want een bijna dagelijkse markt laat zo zijn sporen achter. Hoe denken jongeren over de toenemende vervuiling van onze stad? Wat zouden zij graag zien veranderen en wat geven ze mee aan de gemeenteraad?

Aflevering 2: Mentale gezondheid

In aflevering 2 hebben wij het over mentale gezondheid. Amsterdam kan namelijk wel een boost in mentale gezondheid gebruiken. Zo gaf in 2020 meer dan de helft van de Amsterdammers aan dat hun mentale gezondheid onder druk stond. In deze aflevering vraagt Yara Bodegraven (stagiair Sociale Stad) aan jongeren van Amsterdam wat zij doen als ze zich mentaal slecht voelen. En wat doen zij voor anderen. Want hoe doe je dat – voor elkaar zorgen? Om iets voor een ander te betekenen, moet je natuurlijk ook goed voor jezelf zorgen.

Tijdens het programma ‘Gedeelde Smart… is halve smart’ leerden wij meer over onze eigen mentale gezondheid. Een avond gevuld met talks, films, spoken-word, muziek, workshops en meer.

Aflevering 3: De verkleumde stad

In aflevering 3 hebben we het over de energiecrisis. Hoe kan de Amsterdamse gemeenteraad haar stadsgenoten helpen die in nood raken door de hoge energieprijzen en inflatie? Hoe komt iedereen de winter door met rekeningen die we eigenlijk niet meer kunnen betalen? Sander Ausems (stagiair WeMakeThe.City Green) vraagt de inwoners van Amsterdam hoe zij de energiecrisis meemaken. Kunnen zij hun energierekening nog betalen? En wat geven zij mee aan de gemeenteraad?

De antwoorden en meer werden besproken tijdens het programma ‘De verkleumde stad: energiearmoede’.

Aflevering 4: Gender based-violence

Wereldwijd krijgt 1/3 van de vrouwen te maken met gendergerelateerd geweld, op straat, maar ook thuis. In aflevering 4 gaat Lisa Kleijn (stagiair Inclusieve Stad) de stad in om Amsterdammers vragen te stellen over geweld tegen vrouwen. Voelen ze zich veilig op basis van hun geslacht? En hoe kunnen we gendergerelateerd geweld voorkomen?

Tijdens het programma Grenzeloos Geweld’ bespraken we wat het probleem van gendergerelateerd geweld in Nederland en in het globale zuiden veroorzaakt. Hoe bijvoorbeeld klimaatverandering hier een rol in speelt en hoe dit probleem aangepakt moet worden.

Aflevering 5: Waar blijft het nachtleven

Aflevering 5 gaat over het nachtleven van Amsterdam. Want de afgelopen jaren heeft de Amsterdamse nachtcultuur het zwaar gehad door de coronacrisis en stijgende huurprijzen. Lizzie Rankin (stagiair Ruimte & Duurzaamheid) vraagt de inwoners van Amsterdam hoe zij een bruisend Amsterdam voor zich zien. En wat willen zij dat de gemeente Amsterdam hieraan doet? Hoe houden we de stad leefbaar en het nachtleven bruisend?

Tijdens het programma ‘Waar blijft het nachtleven’ praten we met gemeenteraadsleden en Amsterdammers over de Amsterdamse nacht. Bekijk de video om erachter te komen wat de jongeren op straat te zeggen hebben over het nachtleven.

 

Benieuwd naar seizoen 3? Lees er hier over of check de playlist op Youtube!


Volg @pakhuisdezwijger op Instagram of abonneer je op het YouTube kanaal van Pakhuis de Zwijger op Youtube voor wekelijks een nieuwe aflevering van Stem van de Stad!