Amsterdam is een stad die bekend staat om het bruisende nachtleven dat de stad rijk is. Echter heeft het Amsterdamse uitgaansleven het de laatste jaren niet makkelijk. Clubs verdwijnen steeds vaker naar de randen van de stad en initiatieven met een tijdelijke locatie vinden niet snel een nieuwe plek. Niet ieder pand is geschikt voor nachthoreca en daarnaast zijn ook buurtbewoners niet altijd blij met een club als buur. Ondanks dat de liefde voor de nacht meermaals is uitgesproken door de gemeente, blijkt het toch moeilijk om in de praktijk het nachtleven te ondersteunen. Wat kan Amsterdam doen om het nachtleven te ondersteunen? Hierover gaan we met verschillende gemeenteraadsleden en met jou in gesprek.
Daan Alvering is mede-oprichter van Garage Noord en werkt daar als programmeur aan het neerzetten van een zo divers mogelijk programma. Restaurant en nachtclub Garage Noord profileert zichzelf als een vooruitstrevende club voor iedereen en Daan en de andere oprichters hebben onlangs een nieuwe vestiging geopend in het centrum van Amsterdam, Kanaal 40.
Arthur van Beek is kunstenaar en directeur en mede-oprichter van Sociëteit Sexyland. Een cultureel clubhuis met elke avond een nieuwe eigenaar. Sexyland World biedt een podium aan allerlei verschillende makers die daar kunnen experimenteren en verbinden met elkaar.
Sabine Scharwachter is freelance campaigner & communicatieadviseur. Ze is ook de oud-voorzitter van DWARS en heeft haar achtergrond in politiek en campagne voeren ingezet om in samenwerking met anderen Nacht=Leven op te zetten. Deze campagne pleit dat een bruisend, gezond, betaalbaar, divers en schurend nachtleven voor Amsterdam onmisbaar is.
Ramon de Lima is voorzitter van Stichting N8BM A’DAM en huidig Nachtburgemeester, daarmee is hij dé belangenbehartiger van de nachtcultuur van onze hoofdstad. Naast zijn werk als nachtburgemeester is hij creatief producent en werkt hij als freelancer voor Dekmantel.
Het Amsterdamse nachtleven heeft het zwaar. Sabine Scharwachter, Vincent Hoffmans en Paula Smith pleiten voor een erkende culturele status voor clubs, duurzame financiële ondersteuning voor jong talent en fysieke ruimte voor de nachtcultuur.
De Amsterdamse nachtcultuur krijgt een eigen ‘nachtraad’, zodat de sector sterker is vertegenwoordigd in gesprekken met de gemeente. Leden moeten uiteindelijk ook de nieuwe nachtburgemeester kiezen.
De Amsterdamse nachtcultuur is van ‘enorm belang’ voor de stad. Met haar woensdag verschenen Nachtvisie wil de gemeente dit ‘levend cultureel erfgoed’ ondersteunen en versterken: erkenning waar de sector al jaren op wacht.