Hoe kan de Amsterdamse gemeenteraad stadsgenoten helpen die in nood raken door de hoge energieprijzen en inflatie? Het kabinet komt met een prijsplafond voor de energierekening maar is dat voldoende? Gewone Amsterdammers, maar ook het bedrijfsleven, de horeca en de culturele sector hebben last van de hoge energieprijzen. Onlangs werd bekend dat groentefabrikant HAK deze winter tijdelijk de productie stopt. Moeten we ons voorbereiden op een koude winter en wat kan de gemeente doen om de winter -voor de zwaar getroffen Amsterdammers- te verzachten?
Het eerste uur van dit programma is een opname voor AT5 en terugkijken via onze website en Youtube, aansluitend gaan we (zonder camera’s) in gesprek met de sprekers en de andere aanwezigen in de zaal.
Energiebedrijven Essent, Vattenfall én Eneco zwichten voor de druk van de Autoriteit Consument & Markt en een vloedgolf aan bezwaarschriften van boze klanten, en stellen de prijsverhoging die zaterdag in zou gaan uit.
Culturele instellingen in Amsterdam worstelen met de explosief stijgende energieprijzen. De rekening loopt vaak met tienduizenden euro’s op. De thermostaat zal een graadje lager moeten, hier en daar wordt het aantal producties teruggebracht. Aan entreeprijzen komen de meeste liever nog niet.
De problemen rond energiearmoede zijn nog nooit zo groot geweest als nu. Dat was de harde realiteit die energiebedrijven Vattenfall en Essent dinsdagavond in de Amsterdamse gemeenteraad schetsten. ‘25 procent van de Essent-klanten moet zo’n 1000 euro gaan bijbetalen.’
De energierekening van burgers gaat vanaf 1 november omlaag. Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en stroom gebruikt, is dan 290 euro per maand aan energie kwijt.
Groentefabrikant HAK legt deze winter zes weken de productie stil vanwege de hoge energieprijzen. Het wecken van de groenten en peulvruchten in glazen potten, om deze producten houdbaar te maken, kost volgens de producent veel energie.