In de week van 10 tot 16 oktober staat de mentale gezondheid van Amsterdammers centraal. Zowel hier in Pakhuis de Zwijger als op andere plekken in Amsterdam worden activiteiten, workshops, lezingen en meer georganiseerd om stil te staan bij je eigen en andermans mentale gezondheid. Thrive Amsterdam organiseert elk jaar de Week van de Mentale Gezondheid, dit jaar in het teken van ‘samen020’ . Op vrijdag 14 oktober organiseren we daarom het afsluitende festival ‘Gedeelde Smart’, Boost je eigen mentale gezondheid en die van een ander. Een avond vol talks, films, spoken-word, muziek, workshops en meer!
Helaas is deze aandacht voor mentale gezondheid hartstikke nodig. In 2020 gaf meer dan de helft van de Amsterdammers aan dat hun mentale gezondheid onder druk stond. De coronacrisis heeft dit alleen maar verergert. Zo slikken steeds meer jongeren bijvoorbeeld antidepressiva. Daar is nog eens bovenop gekomen dat hogere energiekosten, klimaatstress en de woningnood ook tot veel stress en zorgen leiden. Kortom: de mentale weerbaarheid van Amsterdammers staat de laatste tijd alleen maar meer onder druk.
Gedeelde Smart
Hoewel er natuurlijk structurele oplossingen nodig zijn om de stress die deze crises veroorzaken op te lossen, laat onderzoek zien dat gedeelde smart inderdaad halve smart is als het op mentale weerbaarheid aankomt. Mentale steun vanuit de omgeving kan een preventief effect hebben op het ontstaan en ontwikkelen van mentale klachten. Als afsluiting van de Week van Mentale Gezondheid nodigen we jullie – zoekende zielen, helpers in nood, (amateur)therapeuten, storytellers, actieve bewoners en alle anderen – daarom op 14 oktober uit in Pakhuis de Zwijger. We gaan op zoek naar manieren om de smart te delen en onze mentale gezondheid te boosten. Met talks, kunst, workshops en muziek. Voor ieder wat wils.
Tijdens het festival zal alles in teken staan van verbinding en mentale gezondheid. Bezoekers boosten hun mentale gezondheid en inspireren elkaar wat vaker naar een ander om te kijken. Gelukkig zijn er al veel initiatieven in de stad die inzetten op het verbeteren van de mentale gezondheid van bewoners en op verbinding. Denk aan Ik Onmoet Mij, Black Men Talk Group en de Gouden Mannen. Zij zijn ook aanwezig op 14 oktober om hun kennis te delen. En alvast een voorproefje van de rest van het programma: Michelle van Tongerloo neemt ons mee in haar ervaring als straatarts in Rotterdam waar ze een grote diversiteit aan mensen spreekt. Psycholoog Thijs Launspach bespreekt onze huidige wereld van prestatiedruk en hoge verwachtingen, en hoe verbinding dit kan help en overstijgen. Storyteller Nourddin Douhdouh neemt ons op creatieve manier mee in zijn zoektocht naar vrede met zichzelf en zijn roots. Ook de nieuwe documentaire ‘Brandstof’ is te zien, over jongvolwassenen die een burn-out oplopen, inclusief een nagesprek met professionals en jongeren uit de film waaronder Phuong Ngo (systemisch coach en trainer) en Fayola Cairo ( GZ-psycholoog en praktijkhouder). En de expo ‘ OPEN over depressiviteit’ is te zien. We vullen de line-up de komende weken verder aan.
Kom langs, laat je inspireren en ontdek wat jij voor je eigen en andermans mentale gezondheid kan doen. Deelname is gratis, maar reserveer wel even via deze link
Week van de Mentale Gezondheid
Maandag 10 tot zondag 16 oktober 2022 organiseert Thrive Amsterdam Mentaal Gezond de Amsterdamse week van de mentale gezondheid. Dit doen we samen met organisaties, initiatieven en buurtbewoners. Dit jaar is het thema Samen020, want samen zijn wij Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffie drinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Samen020 gaat over de vraag: hoe kan je iets voor een ander betekenen?