Wist je dat wereldwijd ruim 1/3 van alle vrouwen met geweld te maken krijgt? Gendergerelateerd geweld vindt plaats op straat, in huis en in de productieketens van onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Dat maakt het de meest voorkomende mensenrechtenschending ter wereld. Voor veel vrouwen betekent de dreiging van geweld dat zij educatie en werk mislopen.

Op deze slotavond van ActionAid’s actieweek ‘Grenzeloos Geweld’ bespreken we wat het probleem van gendergerelateerd geweld in Nederland en in het globale zuiden veroorzaakt, hoe bijvoorbeeld klimaatverandering hier een rol in speelt en hoe dit probleem aangepakt moet worden.

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Dit programma is gratis, maar U kunt er voor kiezen om een donatie te maken aan ActionAid om bij te dragen aan de strijd tegen gendergerelateerd geweld.

DossierFemCity
Inclusief

Alejandra Ortiz vluchtte als transvrouw uit Mexico en schreef het boek De Waarheid Zal Me Bevrijden over haar ervaringen in Mexico én haar ervaringen in Nederland met het zeer bureaucratische asielbeleid en de harde realiteit van het leven als ongedocumenteerde.

Sara Dekker-Alaoui richtte de stichting Together We Rise op, waar slachtoffers in verschillende veelzijdige trajecten worden begeleid door professionals en ervaringsdeskundigen. Hiernaast geeft Sara trainingen en talks en helpt ze bedrijven een veilige plek te creëren waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag geen ruimte krijgt.

Nondumiso Nsibande is de directeur Zuid-Afrika bij ActionAid en daarnaast vrouwenrechten expert. In het programma Grenzeloos Geweld zal Nondumiso inzicht verschaffen in de activiteiten die plaatsvinden in Zuid-Afrika namens ActionAid.

Tessel Ten Zweege is activist, artiest en schrijver. In 2022 kwam haar boek Dat Zou Jij Nooit Toelaten uit. Tessel deelt hierin niet alleen haar eigen verhaal, maar geeft ook informatie en middelen om partnergeweld te herkennen, te voorkomen en ervan te herstellen.

Anja Meulenbelt is een feministe, activiste, schrijver en voormalig Nederlands politicus. Bekende boeken die van haar verschenen zijn ‘De Schaamte Voorbij’, ‘Het Beroofde Land,’ en recent kwam ‘Alle Moeders Werken Al’ uit.

Enaam Ahmed AlI is ontwikkelingseconoom, intrapreneur, innovatiemanager, activist en UN Women vertegenwoordiger 2022 voor Nederland. Alles wat Enaam doet draait om het beter maken van mensen, organisaties en de planeet.

Marit Maij is directeur van ActionAid Nederland en zal in het programma spreker over het belang van feministische leiderschap en de autonomie van vrouwen in de strijd tegen gendergerelateerd geweld

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.