Hoe gaat Amsterdam zich in de toekomst ontwikkelen?

Amsterdam groeit. In 2011 werd verwacht dat Amsterdam in 2040 860.000 inwoners zou tellen. Maar dat aantal werd al in 2019 bereikt. Om deze snelle groei bij te benen maakt de hoofdstad flink wat ontwikkelingen door. Stadsdelen als Nieuw-West, Noord en Zuidoost ontwikkelen zich steeds verder tot nieuwe stedelijke centra. Ondertussen zijn ook oudere stadsdelen flink verdicht en vernieuwd. Hoe gaan deze stadsdelen zich ontwikkelen in de toekomst? Wat voor ruimtelijke opgaven staat de stad te wachten? En hoe ziet het Amsterdam van morgen eruit?

Samengesteld door
Bas de Zwart
Programmamaker
Inhoudsopgave
Noord

Ooit een stadsdeel in de luwte, nu hét toonbeeld van de veranderende stad. Door de komst van bewoners uit ‘de stad’ krijgen de bestaande buurten een ander karakter. Voormalige industrieloodsen worden omgebouwd tot restaurants of culturele broedplaatsen en verlaten terreinen transformeren tot nieuwe wijken. In dit hoofdstuk gaan we in op de grootste, aankomende ruimtelijke ontwikkelingen in Amsterdam Noord.

Leefbaar
Leefbaar
Actief in Noord
De ontwikkeling van Noord mag niet ten koste gaan van de eigen identiteit. Ontmoet de beleidsmakers, ondernemers en bewoners die zich hard maken voor een leefbaar en eigenzinnig Noord.
Zuidoost

Amsterdam Zuidoost is on the rise. Als alle ambities worden waargemaakt, zal het aantal inwoners van het stadsdeel de komende twintig jaar nagenoeg verdubbelen. Zuidoost verdicht, vernieuwt en breidt uit. In dit hoofdstuk gaan we in op de grootste, aankomende ruimtelijke ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost.

Leefbaar
Leefbaar
Actief in Zuidoost
Hoe zorgen we ervoor dat de ruimtelijke ontwikkelingen die Zuidoost te wachten staat het stadsdeel leefbaar houden? Ontmoet de beleidsmakers, ondernemers en bewoners die zich inzetten voor een beter Zuidoost.
Nieuw-West

In Nieuw-West wonen nu meer dan 170.000 mensen. Daarmee is het het grootste stadsdeel van Amsterdam. Het is het stadsdeel van de ruimte van Van Eesteren en de reuring van de altijd drukke markt op Plein 40-45. De komende jaren groeit Nieuw-West uit tot 200.000 inwoners. In dit hoofdstuk gaan we in op de grootste, aankomende ruimtelijke ontwikkelingen in Amsterdam Nieuw-West.

Leefbaar
Leefbaar
Ruimtelijke ontwikkelingen
Zie hier de ruimtelijke ontwikkelingen in Nieuw-West.