Een archipel op flinke afstand van de centrale stad: dat is Amsterdam-Zuidoost gevoelsmatig nog altijd. De verschillende buurten als eilandjes, dreven en (spoor)dijken als zeestraten die verschillende werelden van elkaar scheiden. Hoe kunnen deze fysieke barrières in de toekomst worden geslecht? En hoe kan het stadsdeel zich nog beter verbinden met de rest van de stad?

Met in dit programma onder anderen

Over de sprekers

Don Murphy is directeur van het architectenbureau VMX en supervisor van onder andere Amstel III, het gebied tussen de Johan Cruijff Arena, de A2, het spoor en het AMC. Amstel III transformeert de komende jaren van een werkgebied tot een gemixte wijk met 5000 woningen. Als supervisor kijkt Murphy nadrukkelijk naar de fysieke verbinding van Amstel III met de rest van Zuidoost. Hoe kan die worden verbeterd?

Chantal Inia stelt momenteel namens de gemeente Amsterdam een mobiliteitsplan voor Amsterdam Zuidoost op. Zo moet Zuidoost ook in de toekomst goed bereikbaar blijven. Het plan is bijna af. Tijdens dit programma licht ze toe wat de belangrijkste speerpunten worden.

John Leerdam is bewoner van Zuidoost, zat in de Tweede Kamer namens de PvdA en werkt als theaterregisseur. Zo maakte hij een theatersoap over de snorders in Zuidoost. Waarom fascineerde de wereld van de snorder hem zo?

Sandra Hueber is de oprichter van Bright Up, een organisatie die via kunst de openbare ruimte aantrekkelijker maakt. Recent is Bright Up gestart met het opfleuren van vier fietsroutes tussen Amsterdam Zuidoost en de centrale stad. Waarom is dat zo hard nodig?

Jesper Buursink en Dija Kabba zijn podcastmakers en brengen komend weekend met een speciale uitzending vanuit metro 54 een ode aan de metro. Het wordt een live-uitzending met muziek, interviews en reportages. Wat gaan ze precies doen? En waarom verdient de metro volgens hen een plek in de spotlights?

Dit programma is ontwikkeld door
Daan Dekker
Programmamaker Ruimtelijke Stad
ProgrammareeksZuidoost van morgen

Amsterdam Zuidoost is on the rise. Als alle ambities worden waargemaakt, zal het aantal inwoners van het stadsdeel de komende twintig jaar nagenoeg verdubbelen. Zuidoost verdicht, vernieuwt en breidt uit. In deze vijfdelige programmareeks werpen we een blik op het Zuidoost van de toekomst. Wat gaat er allemaal gebeuren? En voor welke sociale, economische en duurzame uitdagingen staat het stadsdeel?