Amsterdam Zuidoost heeft grootse duurzaamheidsambities. In 2040 wil het stadsdeel energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, geeft de gemeente de regie grotendeels uit handen aan de bewoners en bedrijven uit het stadsdeel. Want juist zo, denkt de gemeente, ontstaan de mooiste en beste ideeën. In deze editie van Het Zuidoost van morgen geven we een inkijk in deze bijzondere duurzaamheidsstrategie. Hoe werkt het? Wat wordt de grootste uitdaging? En welke burgerinitiatieven lopen er al?
Wat doet Amsterdam om energieneutraal te worden? En wat kun je als bewoner van Amsterdam allemaal doen?
Het bestuur van zowel Amsterdam als het stadsdeel zal de komende jaren aandacht en focus hebben op het gebied van de energietransitie. Het doel is dat Zuidoost gaat bijdragen aan de ambities uit het coalitieakkoord. Het streven is echter om in Zuidoost een stap verder te gaan dan het coalitieakkoord. Daarvoor wordt er de komende jaren in Zuidoost ingezet op een sociale energietransitie.
Nieuw Amsterdams Klimaat is een platform voor en door Amsterdammers. De gemeente Amsterdam heeft het initiatief genomen voor dit platform.
Een gratis bezoek van een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Uw gemeente betaalt de bespaarproducten en het bezoek, voor u is het geheel gratis.
Stichting CoForce ondersteunt actie van onderop. Bewoners en bedrijven kunnen de stichting gebruiken om hun duurzame projecten en ideeën meer slaagkans en slagkracht te geven. CoForce doet dit door initiatieven, projecten en processen te faciliteren, te begeleiden en hiervoor te bemiddelen middels kennis en expertise.