Ooit was het een stadsdeel in de luwte, nu is Amsterdam-Noord hét toonbeeld van de veranderende stad. Voormalig industrieloodsen worden omgebouwd tot restaurants of culturele broedplaatsen, verlaten terreinen transformeren tot nieuwe wijken en door de komst van bewoners uit ‘de stad’ krijgen ook bestaande buurten een ander karakter. In deze eerste aflevering nemen we het veranderende stadsdeel onder de loep. Wat is er al veranderd en gaat er nog gebeuren? En hoe zorgen we ervoor dat het DNA van Noord niet verloren gaat?
Over de sprekers
Erna Berends is stadsdeelvoorzitter en bewoner van Amsterdam Noord. Ze is verantwoordelijk voor onder andere stedelijke ontwikkeling in het stadsdeel. Wat gaat allemaal veranderen in Amsterdam Noord? En waarom eigenlijk?
Eric Nagenast is manager vastgoed bij woningcorporatie Rochdale. Op dit moment wordt er door Rochdale ontwikkeld en gerenoveerd in Amsterdam Noord. Onder andere aan de hand van hun nieuwe gebiedsvisie is Rochdale bezig met plannen voor de toekomst. Hoe ziet Rochdale die toekomst van Amsterdam Noord?
Astrid Klok is bewoner van Amsterdam Noord en actief bij Actiegroep de Noordas. Dat is een groep van mensen uit Noord ‘met kopzorgen en geldzorgen en die strijd tegen armoede’. Door hun verhaal naar buiten te brengen hopen zij aandacht te krijgen voor henzelf en gelijkgestemden. Wat ziet Astrid in Amsterdam Noord gebeuren?
Wiebe Beckman is de maker van de korte documentaire Nieuw Noord. Als bewoner van Amsterdam Noord zag hij de laatste jaren al veel veranderen. Voor zijn documentaire sprak hij oude en nieuwe Noorderlingen over de veranderingen in Amsterdam Noord. Zelf is hij naar de middelbare school gegaan in ‘de stad’ en kent beide werelden goed. Wat zijn de verschillen tussen de bewoners van Noord? En hoe kunnen we die verschillen overbruggen?
Bregje Bleeker is gebiedsmanager Amsterdam-Noord vanuit de gemeente Amsterdam. Zij houdt zich al jaren bezig met het thema ‘ongedeelde stad’ en richt zich hiermee nu op Amsterdam Noord. Doel van de ongedeelde stad is om de oude en de nieuwe wijken sociaal, fysiek en economisch met elkaar te verbinden. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Zijn er al interessante voorbeelden in Amsterdam Noord?
Robert Kohsiek is directeur van ontwikkelaar Wonam. In Amsterdam Noord ontwikkelt Wonam Pusle. In 2018 zijn ze gestart met de bouw van deze woontoren voor 219 huurwoningen in het Stationsgebied van Amsterdam Noord. Het doel is om samen met de andere ontwikkelaars die in het gebied actief zijn een samenhangend nieuw gebied te ontwikkelingen dat in verbinding staat met de rest van de wijk. Hoe ziet dat er precies uit? En waar moet in Amsterdam Noord op gelet worden?
Op de website van Actiegroep de Noordas zijn de verschillende verhalen van deelnemers en activiteiten te lezen.
Het overzicht van de gemeente Amsterdam met alle ontwikkelingen in Amsterdam Noord.
Wonam ontwikkelt de woontoren Pulse in het stationsgebied van Amsterdam Noord. Hier vind je meer informatie over Pulse en over Wonam.
Op de website van AT5 is de documentaire Nieuw Noord van Wiebe Beckman volledig te zien.