De Stad

De toekomst van een tuinstad

Wat zijn de kansen voor de vele ruimte in Nieuw-West?
woensdag 18 nov 2020, 18.30
wo 18 nov 2020, 18.30
Online via LIVECAST

Licht, lucht en ruimte. Met haar brede lanen en weidse groenstroken beland je in Nieuw-West in een ander Amsterdam. De ruim opgezette parkstad met de Sloterplas als centrum was het droombeeld van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Anno 2020 wordt die ruimte steeds vaker gezien als kans voor de woningbouwopgave en een nieuw centrum voor de stad. Is al die ruimte nu een vloek of een zegen?

LIVECAST

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele buttons.

Praat mee via Zoom Bekijk de LIVECAST

Waar gaan we het met ze over hebben?

Jos Gadet is planoloog van de gemeente Amsterdam. Hij kijkt met de ogen van een planoloog naar Nieuw-West en zoekt zo verbindingen en kansen voor de ruimte in het stadsdeel. Hij ziet kansen de voor de ‘polycentrische’ stad en ziet de ontwikkeling van stadsstraten als een belangrijke kans voor het stadsdeel. Verder is hij van mening dat er juist minder groen het stadsdeel aantrekkelijker kan maken. Wat bedoelt hij daar precies mee?

Yassine Boussaid is directeur van de Meervaart. Hij ziet de ruimte in de Sloterplas als een mooie kans om een vernieuwd cultureel centrum voor het hele stadsdeel, de hele stad en misschien zelfs het hele land. Is dit een kans voor het stadsdeel? Of moeten we de openheid en ruimte in de plas juist koesteren?

Karlijn van Diepen maakte voor haar project Town Country een jaar lang foto’s in de straten, hofjes, parken en pleinen van Nieuw-West. Ze beziet het stadsdeel met de ogen van een fotograaf. Zo zoekt naar de intrigerende details die het stadsdeel uniek maken, of juist overeenkomen met plekken aan de andere kant van de wereld. Met Karlijn praten we over de details die te vinden zijn in die enorme hoeveelheid ruimte in Nieuw-West. En we vragen haar waarom zij zo houdt van de rommelige plekjes in het stadsdeel.

Redouan Boussaid werkt op het iconische Plein 40-45 samen met de mensen van de markt aan het afvalvraagstuk om de leefbaarheid van het plein te verbeteren. Dit door afval te verminderen en ook beter te scheiden en verwerken hoopt hij de leefbaarheid en duurzaamheid van het stadsdeel te verbeteren.

Vania Stönner werkt als kwatiermaker bij de gemeente Amsterdam aan de groenontwikkeling De Bretten 2030. Doel is om het gebied beter toegankelijk, aantrekkelijker en bekender te maken als recreatiegebied voor de bewoners van Nieuw-West. Wat kan de Bretten betekenen voor Nieuw-West? En wat moet er dan eerst veranderen?

Diana Krabbendam werkt vanuit The Beach in de openbare ruimte van Nieuw-West. Zij ziet de ruimte als kans voor ontmoeting. Door de openbare ruimte samen met bewoners te ontwerpen en te gebruiken wordt de verbinding met elkaar en met de plek gerealiseerd. Hoe kijkt zij aan tegen de ruimte in Nieuw-West? En hoe maakt de Beach die ruimte waardevol?

woensdag 18 nov 2020, 18.30
Online via LIVECAST