Kantelpunten zijn momenten waarop veranderingen in een systeem zichzelf gaan versterken en niet meer te stoppen zijn. Vergelijk het met een wiebelende stoel die een zetje krijgt en de balans verliest.

We staan op meerdere kantelpunten, zowel negatief als positief. De klimaatcrisis duwt meerdere grote ecosystemen uit balans en elke tiende graad opwarming brengt ze verder aan het wiebelen. Vier of vijf kantelpunten zijn mogelijk al bereikt en zetten niet meer te stoppen ontwikkelingen in gang. Huilende onderzoekers op TV en roepende wetenschappers op de A12 proberen ons wanhopig te doordringen van de urgentie. Willen we het wel horen? Alleen razendsnelle maatschappelijke omwentelingen kunnen voorkomen dat we de comfortabele en gematigde leefomgeving onomkeerbaar doen omslaan naar een onvoorspelbaar en vijandig klimaat.

We kunnen sociale normen ook kantelen – en vaak gaat dat ineens sneller dan we denken. Zonne-energie was nog nooit zo goedkoop, activisme wordt mainstream en vega(n) wordt steeds vaker de standaard optie. De geldkraan naar fossiel wordt steeds verder dichtgedraaid en rechtszaken dwingen tegenstribbelende overheden en bedrijven tot ambitieuze klimaatplannen. Progressieve bewegingen proberen de snoozende massa mee te krijgen.

You snooze you lose. Wees geen snoozer. Informeer en activeer jezelf met deze reeks waarin we per aflevering inzoomen op één klimaatkantelpunt en één sociaal kantelpunt. Dus zowel een broodnodige deep dive in de onderbelichte hoeken van de klimaatwetenschap als een inspirerende duiding van de kracht van progressieve bewegingen. Check hieronder de komende afleveringen.