Wie zich in kantelpunten verdiept, vraagt zich af waarom ze niet dagelijks de voorpagina’s domineren. Neem het tipping point op de polen: een ijsmassa zo kolossaal dat wanneer die smelt, de wereldzeeën met 15 meter stijgen. Het kantelpunt van het smeltende poolijs is van alle tipping points het meest nabij, mogelijk zelfs al gepasseerd, en heeft in potentie gigantische gevolgen. IJs-onderzoeker Peter Kuipers Munneke neemt ons mee op een deep dive naar Antarctica om in een super hoorcollege alles te vertellen over de zichzelf versterkende mechanieken van het smeltende ijs. In deze nieuwe reeks lichten we ook toe hoe we het tij nog kunnen keren. Sociale normen en gedrag kunnen namelijk net zo goed omslaan. Sociaal psycholoog Jan Willem Bolderdijk licht toe welke mechanieken leiden tot social tipping points en waarom ook positieve verandering soms sneller gaat dan we denken. De campagne van Groen Pensioen is hier een geweldig voorbeeld van. Liefst 15 miljard aan fossiele investeringen wist dit kleine team te stoppen. In korte tijd maakten ze van fossiele investeringen niet langer de norm, maar de uitzondering. Oprichter Laurie Kos neemt je mee in de strategie en successen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
ProgrammareeksTipping Points

Wie zich met kantelpunten bezighoudt, vraagt zich af waarom dit niet dagelijks de voorpagina's domineert. Daarom organiseren we samen met Scientist Rebellion een nieuwe reeks om de algemene kennis over klimaatkantelpunten op te krikken én om te begrijpen hoe sociale kantelpunten het tij kunnen keren. Elke aflevering een deep dive in één klimaatkantelpunt en één social tipping point.