Let op: een deel van het programma is in het Engels.

Liefst 65 miljoen jaar heeft de Amazone variaties in het klimaat doorstaan maar of het een paar decennia benzine en cheeseburgers overleeft, is volgens wetenschappers nog maar de vraag. De longen van de aarde staan in brand. Onderzoekers zijn in toenemende mate bang dat klimaatopwarming en boskap de vitale vochtbalans in dit unieke ecosysteem onomkeerbaar doen kantelen. Met als gevolg dat een van de grootste koolstofputten van onze planeet de daar opgeslagen CO2 zal loslaten in de atmosfeer. In de derde aflevering van de Tipping Points reeks gaan we naar de Amazone. Met zoals altijd een crash course van een vooraanstaand klimaatwetenschapper en daarnaast een inspirerend betoog over een sociaal kantelpunt.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Professor Marielos Peña Claros is tropisch bos-ecoloog aan de Wageningen Universiteit en medevoorzitter van het Science Panel for the Amazon (SPA). De SPA brengt kennis van meer dan 250 onderzoekers die in het Amazonegebied werken samen en doet aanbevelingen voor het behoud van de Amazone. Het doel van haar onderzoek is het ontwerpen van best practices voor bosbeheer op basis van ecologische wetenschap.

Peter van Dam is Universitair Docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt de ontwikkeling van sociale bewegingen. Hij analyseert hoe mensen dachten, actievoerden en onderhandelden over milieu en klimaat. Peter zal deze avond een mini college geven over hoe sociale kantelpunten zich in de recente geschiedenis hebben voltrokken en welke lessen daaruit vallen te trekken.

De Braziliaans-Nederlandse Duda Paiva Company maakt voorstellingen waarin dans en poppen centraal staan. Associatieve, verhalende voorstellingen – meestal zonder tekst – die worden gespeeld in theaters, op festivals, binnen- en buitenlocaties, in Nederland en internationaal. Voorstellingen waarin mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en voorkeuren zich kunnen herkennen.

 

ProgrammareeksTipping Points

Wie zich met kantelpunten bezighoudt, vraagt zich af waarom dit niet dagelijks de voorpagina's domineert. Daarom organiseren we samen met Scientist Rebellion een nieuwe reeks om de algemene kennis over klimaatkantelpunten op te krikken én om te begrijpen hoe sociale kantelpunten het tij kunnen keren. Elke aflevering een deep dive in één klimaatkantelpunt en één social tipping point.