Het Noordzeekanaalgebied is Nederland in het klein: zo’n beetje alle soorten ruimteclaims moeten samenkomen in dit haven- en industriegebied in de Metropoolregio Amsterdam. Wonen, werken, water, natuur, energie-opwekking, klimaatadaptatie en de circulaire economie moeten er allemaal een plekje krijgen. Belanghebbenden moeten de komende jaren dus een ogenschijnlijk onmogelijke ruimtelijke puzzel leggen. In dit programma onderzoeken we hoe je dit soort keuzes maakt. Hoe balanceer je al die verschillende ruimtelijke belangen, en hoe hak je knopen door voor het maken van de duurzame fysieke leefomgeving van de toekomst?
De Houtrakpolder even ten westen van Amsterdam komt in beeld voor het opvangen van hoog water uit het Noordzeekanaal. De Amsterdamse haven kan in dat geval niet uitbreiden richting dit aangrenzende groen.
Voor de toekomst van het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is door het Rijk, regio en partners* een nieuwe gemeenschappelijke koers vastgesteld: het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied.
De industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) slaat alarm: het investeringsklimaat is sterk verslechterd en bedrijven overwegen hun investeringen te verplaatsen naar het buitenland. Dit brengt niet alleen de werkgelegenheid in gevaar, maar remt ook de verduurzaming en innovatie in een van de belangrijkste industriële clusters van Nederland.