Ter gelegenheid van Nakba Day vertonen we de documentaire Al-Damun, the war of memory (Dareen Tatour, 2024, 75 min). Aansluitend biedt dr. Ihab Saloul een blik op de manieren waarop Palestijnse generatieverhalen omgaan met het traumatische verleden van Al-Nakba en de betekenis ervan voor hun leven in het heden. De discussie richt zich op de herinneringsactiviteit en de mogelijke fragmentatie ervan in de context van een historische catastrofe en ballingschap, evenals op de huidige debatten over de voortgaande herinneringsoorlogen, conflict-erfgoed, Holocaust-analogieën en de mogelijkheid om sociaal-culturele kaders op te zetten die verder gaan dan identiteitspolitiek en die de integratie van concurrerende herinneringen in bredere historische verhalen mogelijk maken.
Over de Nakba
Op de dag die Israël jaarlijks als zijn ‘onafhankelijkheidsdag’ viert, herdenken de Palestijnen ‘Al-Nakba’ (de Catastrofe). Voor de meeste Palestijnen vertegenwoordigt het catastrofale verlies van Palestina in 1948 de diepvormende gebeurtenis van hun leven. In de nasleep van dit verlies, werd de Palestijnse samenleving getransformeerd van een bloeiende samenleving in een ‘natie van vluchtelingen’, verspreid over meerdere geopolitieke grenzen.
Nakba day wordt elk jaar op 15 mei herdacht door Palestijnen wereldwijd.

Dareen Tatour: bekroonde Palestijnse documentairemaker en dichter
Ihab Saloul: oprichter en onderzoeksdirecteur van de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture (AHM) aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij aan Centre for Cultural Heritage and Identity (ACHI) het onderzoeksdomein ‘Conflict’ leidt.