Momenteel zijn er 27 landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Daarnaast staan er tien landen op de lijst die in aanmerking komen om in de toekomst toe te treden tot de Europese Unie. Kan jij ze allemaal noemen? Door de oorlog in Oekraïne is het gesprek over Europese uitbreiding in een stroomversnelling gekomen. In dit programma bespreken we hoe uitbreiding werkt aan de hand van de uitbreidingscasussen in Georgië en Oekraïne. Daarnaast gaan we in gesprek waarom Europese uitbreiding juist nu weer zo hoog op de agenda staat voor veel landen. Praat op 22 mei mee over deze en nog veel meer andere vragen.
Over de sprekers
Gatool Katawazi is journalist en schrijft onder andere voor De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Trouw en Wordt Vervolgd, over onderwerpen die te maken hebben met de Kaukasus en wereldpolitiek. Ook is ze regelmatig te horen op NPO Radio 1 en VRT als commentator over de regio. Haar standplaats was tot april Tbilisi in Georgië.
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Via zijn werk snijdt hij thema’s aan die te maken hebben met het hedendaagse leven in Amsterdam, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturalisme, ongelijkheid, activisme, vriendschap, liefde en herinneringen van zijn familie aan de oorlog in Kosovo. In dit programma spreekt hij onder andere over zijn band met Kosovo en Albanië.
Geert Jan Hahn is Europa-verslaggever voor BNR Nieuwsradio. Voor BNR neemt Hahn je mee op reis door Europa. Van de Brusselse bubbel tot aan de oorlog in Oekraïne. Met elke werkdag een verrassend verslag. Hij studeerde, woonde en werkte in Sint Petersburg, Kiev en Warschau – en reisde door heel Centraal- en Oost-Europa, en Centraal-Azië.
Thijs Reuten is sinds 15 april 2021 lid van het Europees Parlement.
Kandidaat-lidstaten van de EU hebben het afgelopen jaar flinke stappen gezet richting aansluiting. Dat blijkt uit de uitbreidingsrapporten die de Europese Commissie heeft gepresenteerd.
Toen de wereld nog een global village was, kon je als klein, westers land nog redelijk ongebonden of neutraal zijn. Je kon soeverein je eigen koers varen, uit allerlei ruiven eten. Zeker als je grondstoffen had, kon je jezelf wijsmaken dat je amper anderen nodig had. Die tijd is voorbij. Nu roofmachten met imperiale ambities elkaar naar het leven staan, ben je als kleintje vooral één ding: prooi.