De Europese Unie vindt haar oorsprong in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1951 en bestond toentertijd uit 6 landen. Met de jaren breidde de EU uit naar 9, 10, 12, 15, 25, 27, 28 landen. Momenteel zijn er 27 landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Daarnaast staan er 10 landen op de lijst die in aanmerking komen om in de toekomst toe te treden tot de Europese Unie. Kan jij ze allemaal noemen? Door de oorlog in Oekraïne is het gesprek over Europese uitbreiding in een stroomversnelling gekomen. In dit programma bespreken we hoe uitbreiding werkt aan de hand van uitbreidingscasussen zoals Georgië en Oekraïne. Hoe word je eigenlijk lid van de EU en wat moet je daar als land allemaal voor doen? Praat op 22 mei mee over deze en nog veel meer andere vragen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Gatool Katawazi is journalist en schrijft onder andere voor De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Trouw en Wordt Vervolgd, over onderwerpen die te maken hebben met de Kaukasus en wereldpolitiek. Ook is ze regelmatig te horen op NPO Radio 1 en VRT als commentator over de regio. Haar standplaats was tot april Tbilisi in Georgië.

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Via zijn werk snijdt hij thema’s aan die te maken hebben met het hedendaagse leven in Amsterdam, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturalisme, ongelijkheid, activisme, vriendschap, liefde en herinneringen van zijn familie aan de oorlog in Kosovo. In dit programma spreekt hij onder andere over zijn band met Kosovo en Albanië.

ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.