In Rondo Europa bespreken we de belangrijkste Europese verhalen van dit moment. Op deze manier blijf jij op de hoogte van de ontwikkelingen op ons continent. In aflevering 1 van Rondo Europa gaan we het onder andere hebben over de opkomst van extreemrechts in Duitsland. Is dit een voorbode voor een (nog) grotere winst tijdens de landelijke verkiezingen volgend jaar? Vervolgens reizen we door naar de politieke situatie in Frankrijk. Het linkse blok ging er daar met de winst vandoor, maar zorgt dit ook voor links beleid? We eindigen ons gesprek in Polen, waar de nieuwe regering onder leiding van Donald Tusk probeert om weer grip te krijgen op de democratie en de rechtstaat.

Over de sprekers

Caroline Verduin is docent aan de Haagse Hogeschool en gemeenteraadslid in de stad Den Haag. Daarnaast heeft ze haar eigen website waarop ze regelmatig schrijft over haar moederland Polen. Met Caroline spreken we deze avond over de veranderingen in de Poolse politiek na een jaar Donald Tusk aan het roer. Heeft hij de rechtstaat en democratie weer in redelijkheid herstelt?

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke gedeelte van de website Duitslandinstituut.nl. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Deze avond bespreken we met Wiebke de winst van extreem-rechts in verschillende Duitse deelstaten en de gevolgen voor Europa van de ingestelde grenscontroles.

Laurent Chambon is een Franse socioloog en politicoloog, wonend in Amsterdam sinds 1998. Specialist in de minderheden in de politiek, hij was lid van de stadsdeelraad Amsterdam Oud-Zuid tussen maart 2006 en mei 2010 voor de Partij van de Arbeid. Hij was toen de enige politicus van (niet-Nederlandse) Europese afkomst in Nederland. Hij neemt op 23 oktober de Franse politiek onder de loep.

De moderator van dit programma is
Tammie Schoots
schrijver en freelancejournalist
ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.