Wonen is een van de meest basale basisbehoeften. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om te zorgen dat er genoeg kwalitatieve en betaalbare woningen zijn, aldus de Rijksoverheid. Maar neemt de Nederlandse overheid deze verantwoordelijkheid wel? Want wonen is ondertussen vooral een verdienmodel geworden. Voor beleggers, voor grondeigenaren, banken en ontwikkelaars. Hoe duurder de huizen en hoe hoger de huren, hoe beter het voor hen is. Tot verdriet van huurders en kopers. Hoe zorgen we dat wonen weer betaalbaar wordt? Wat is de rol van grondeigendom hierbij? En wat verwachten we van woningcorporaties? Aan de hand van het boek ‘Gekaapt door het kapitaal’ van Mirjam de Rijk gaan we vanavond op zoek naar oplossingen.
De wooncrisis is misschien wel de belangrijkste oorzaak van het chagrijn in Nederland, maar er gebeurt niks of zelfs precies het verkeerde.
De Nederlandse woonkosten behoren tot de hoogste van Europa. Maar wonen hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is vooral een verdienmodel, gecreëerd door beleid. Wie woont, maakt anderen rijk.
In haar nieuwe boek Gekaapt door het kapitaal en in de artikelenreeks Help, het kapitaal neemt ons over, waarvoor ze de Loep won, schetst Mirjam de Rijk een angstaanjagend beeld van hoe onze basisbehoeften tot verdienmodel zijn gemaakt. Er zijn oplossingen, volgens De Rijk, maar daarvoor moeten we wel in actie komen.