Het afgelopen seizoen was alweer het zevende seizoen van Stem van de Stad! Vanaf februari zijn onze stagiairs de straat op gegaan om jongeren het hemd van het lijf te vragen over onderwerpen die voorbij kwamen in onze programma’s. Bij deze een korte recap van dit seizoen!

 

Week Tegen Racisme
Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren jaarlijks de Week Tegen Racisme, een programma ter voorbereiding op de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. In de eerste video van dit seizoen ging stagiair Danique de straat op om te vragen wat jongeren weten over racisme, hoe ze dit definiëren en of ze hier tegenin gaan. Dit leidde tot zeer interessante inzichten en overpeinzingen.


Kaas zonder Koe

Startups zoals Those Vegan Cowboys proberen de koe te vervangen door een roestvrijstalen exemplaar dat van gras kaas maakt die biologisch identiek is aan het origineel. Geen cashew-camembert dus, maar echte kaas. Deze nieuwe voedselproducten zijn potentieel goedkoper, voedzamer en minstens zo lekker als dierlijke etenswaren. Onze stagiair Victor ging de straat op om te zien of jongeren de ingrediëntenlijst van echte kaas konden onderscheiden van kaas zonder koe. De antwoorden waren verrassend!

 

To Bebe or not to Bebe
Modeontwerper Romy van Eijk twijfelt al jaren over het krijgen van een kind. Omdat denken haar niet verder bracht, besloot ze haar twijfel te visualiseren en ontwierp samen met mede-twijfelaars de dopamine dressing collectie ‘To bebe or not to bebe’. Onze stagiair Chaya ging de straat op en vroeg jongeren of zij kinderen willen. Veel mensen twijfelden, niet iedereen ziet voldoende redenen om deze keuze te maken en de huidige staat van de wereld speelt ook een rol.

 

Validisme, uitgepakt!
Voor mensen met een handicap kan het lastig zijn volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dit komt door validisme: een vorm van discriminatie die hen marginaliseert en hun waardigheid ondermijnt. De samenleving is ingericht door en voor mensen die als ‘gezond’ worden beschouwd, en sluit daarmee anderen uit. Onze stagiairs Chaya en Luis gingen de straat op en vroegen mensen wat zij weten van validisme, en waar dit door veroorzaakt wordt.

Je kunt de hele serie van Stem van de Stad bekijken op ons YouTube kanaal.