In 2023 reikt Arcam voor de 16e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er opgeleverd wordt in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en tot slot, hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. Voorafgaand aan de uitreiking spreken we op dinsdag 18 april, 25 april en 2 mei in Pakhuis de Zwijger met de tien genomineerden.

Tijdens deze avonden gaan wij in gesprek met de opdrachtgevers en architecten van de betreffende projecten. Ook zal er een vakjury aanwezig zijn om de projecten nader te beoordelen.

DI 18 APR | Herwaardering van vergeten architectuur

Tijdens deze eerste avond verdiepen wij ons in drie projecten die uitblinken in de herwaardering van vergeten architectuur. Deze transformatieprojecten laten zien dat er potentie zit in de bestaande stad door een nieuw leven te geven aan verouderde architectuur. Het voormalig verzekeringsbankgebouw aan het Frederiksplein is één van de drie genomineerde projecten in deze categorie. Het laat zien dat een modernistisch kantoorpand getransformeerd kan worden op een duurzame wijze om te voldoen aan de huidige, moderne standaarden. Ook worden het woongebouw De Burman en Stadswerf Oostenburgereiland nader belicht.

DI 25 APR | Architectuur als visitekaartje

De tweede avond heeft als thema de architectuur als visitekaartje. De genomineerde projecten in deze categorie zijn het Jakoba Mulderhuis, de Fietsparkeergarage Stationsplein, hotel Pillows aan het Oosterpark en het Sluishuis. Deze genomineerde projecten van de AAP 2023 laten zien dat gebouwen voor een kortstondig verblijf ook blijvende kwaliteiten kunnen toevoegen in de stad. Het zijn projecten waar binnen strakke kaders veel creativiteit wordt getoond.

DI 2 MEI | Vingeroefeningen voor toekomstbestendig wonen

Voor de laatste avond zijn De Warren, De Jakoba en Jonas genomineerd. Binnen het thema Vingeroefeningen voor toekomstbestendig wonenlaten deze projecten zien hoe woningbouw betaalbaar, goed én duurzaam kan zijn.

Kortom: drie prachtige avonden gevuld met de uitblinkers in de Amsterdamse architectuur van het afgelopen jaar. Dat wil je niet missen!

Reserveer hier je gratis plek.

Het Sluishuis, BIG-Bjarke Ingels Group & Barcode Architects; BESIX Real Estate Development, VORM Ontwikkeling B.V. . Bron: Ossip van Duivenbode

In samenwerking met
Mediapartner