In 2023 reikt Arcam voor de 16e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. In aanloop naar de uitreiking spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de tien genomineerden.

De genomineerde projecten

Frederiksplein 1 is een geslaagde transformatie van een moeilijke categorie: kantoren uit de jaren ’60 en ’70, die daarom ook in rap tempo verdwijnen uit de stad. Frederiksplein 1 laat zien dat ook van deze generatie kantoren goede werkomgevingen te maken zijn, met behoud van de architectonische kenmerken en opvattingen van eerdere generaties.

Stadswerf Oostenburgereiland laat zien dat transformatie van voorheen verguisd, historisch industrieel gebied een samenspel is, waarin de gezamenlijke inspanningen van stedenbouwkundigen en architecten van verschillende bureaus een uitgebalanceerd eindresultaat mogelijk maken.

De Burman is een voorbeeld van hoe pro-actieve bewoners met een duurzame en slimme financieringsconstructie hun verouderde woongebouw uit de jaren ’80 aan hebben kunnen passen aan de eisen van deze tijd.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.