Van afval tot grondstof

In onze steden is afval de standaard. We nemen, gebruiken en gooien weg. Maar het kán anders. In een circulaire stad gaan we slimmer en efficiënter om met grondstoffen, energie en afval en zoeken we het evenwicht met onze natuurlijke omgeving. Amsterdam loopt hierin qua ambities wereldwijd voorop. In 2030 moet de stad 50% minder nieuwe grondstoffen gebruiken en in 2050 zelfs volledig circulair zijn. In dit dossier nemen we het metabolisme van Amsterdam en andere steden onder de loep. We laten je zien wat er op het niveau van consumenten, buurten, de stad en de regio speelt. We nemen je mee naar projecten en ontwikkelingen die ons inspireren en laten je zien wie de personen zijn die hierachter schuilgaan.

Inhoudsopgave
Een politieke keuze

Van statiegeld op blikjes en plastic flesjes tot de circulaire strategie in Amsterdam; de transitie naar een circulaire economie is mede afhankelijk van nationale en regionale overheden. Welke stappen nemen bestuurders op dit vlak?

Group 5 Circulair
Group 5 Circulair
Bekijk de Livecasts
Wat is de Amsterdamse donutstrategie en welke politieke keuzes zijn er op nationaal vlak?
Circulair ontwerp

Hoe maken ontwerpers producten uit "afval"? En belangrijker - hoe denken zij al na over het tweede, derde en vierde leven van de producten en processen die zij ontwerpen?

Creatief
Creatief