De ambities zijn hoog: Amsterdam moet in 2030 vrij zijn van single use plastic, en alle plastics in Nederland moeten volledig recyclebaar worden. Veelbelovende afspraken, maar in de praktijk blijkt systeemverandering complex. In verpakkingen zitten vaak meerdere kunststoffen. PET wordt al redelijk goed gerecycled, maar andere plastics nog helemaal niet.
In dit programma duiken we in de complexe wereld van plastic recycling. We gaan op zoek naar antwoorden en brengen daarvoor de hele keten samen, van verpakker tot producent en van ontwerper tot afvalverwerker. Om concrete oplossingen te vinden, zoomen we in op een plasticsoort die nu nog niet gerecycled wordt: polystyreen. Dit gebruiken we dagelijks in plastic bekertjes, piepschuim, frietbakjes en champignonbakjes. Waarom wordt dit type plastic nu nog niet gerecycled? Wie en wat hebben we nodig om daar verandering in te brengen? Of moeten we frietbakjes van polystyreen verbannen?
Slechts 2 procent van al het plastic wereldwijd wordt gerecycled tot een nieuw en waardevol product. Hoe kan dat?
Plastic producten voor eenmalig gebruik en verpakkingen op de Nederlandse markt moeten in 2025 volledig recyclebaar zijn. Deze ambitie staat in een plastic pact tussen overheid en bedrijfsleven.
Amsterdam moet in 2030 een stad zijn zonder plasticvervuiling. Het programma Amsterdam Plastic Smart City gaat hiermee aan de slag, en wil dat er in 2023 al 30% minder plastic zwerfafval is.
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zoekt naar afnemers voor duizenden big bags met versnipperd plastic afval dat zich ophoopt bij recyclers.
De doelstelling om de hoeveelheid restafval te beperken zou averechts werken, omdat het juist leidt tot vervuiling van PMD (plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken).
Al vanaf volgend jaar verdwijnen de oranje containers voor plastic en drankkartons. Wel gaat de gemeente door de hele stad gft apart ophalen.
Bedrijven zien een deel van hun duurzame ambities stuklopen op een tekort aan goede kwaliteit gerecycled plastic.