Amsterdam wil in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruiken en in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat grondstoffen en materialen dan voortdurend worden hergebruikt. Volgens Kate Raworth – bedenker van de donuteconomie, die sinds 2020 officieel door Amsterdam wordt omarmd – moet alles dat we maken ‘regenerative by design’ zijn, en in een ecosysteem passen waarin afval niet bestaat. Wat betekent dat in de praktijk? Ontmoet designers die voorop lopen in circulair ontwerpen en kijk hoe zij bijdragen aan de uitdagingen in de stad. Tevens lanceren we de open call voor ‘Distributed Design for Circulair Cities’.

Yassine Salihine is een industrieel ontwerper en kerndocent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Met zijn eigen ontwerpbedrijf biedt hij services van concept development en design tot forecasting voor klanten in uiteenlopende industrieën van schoenen tot concept cars. Hij heeft een holistische design-aanpak en probeert zoveel mogelijk circulaire principes in zijn ontwerpen door te voeren. Klanten zijn onder meer Adidas, Timberland, Emma Safety Footwear, Philips, Stahl, Biblionet Drenthe, Start Up Mix, and Helden Media.

Karin Dorrepaal is partner bij DOOR Architecten, een bureau met een eigen circulaire huisvesting en ontmoetingsplek: de Tuin van BRET, dichtbij Station Sloterdijk. Onderdeel hiervan is het PIT Lab om te testen hoe makkelijk (of moeilijk) het is om materialen en grondstoffen een tweede leven te geven. In hun ontwerpen past DOOR Architecten onder andere biobased en gerecyclede materialen toe, en denkt het bureau nu alvast hoe de materialen ook straks weer opnieuw zijn te gebruiken. Eind dit jaar was DOOR mede-initiatiefnemer van het Circular Design Collective, een groep ontwerpers die circulaire principes in de bouw wil promoten.

Ingrid Mulder is expert op het gebied van transformatief en sociaal ontwerp. Zij is associate professor design techniques aan de Industrieel Ontwerp faculteit van de TU Delft en directeur van het Delft Design Lab Participatory City Making. In haar werk onderzoekt ze de stad als een plek van transitie, waarbij ze experimenteert met participatietechnieken, en systeemontwerp voor de aanpak van sociale verandering. Zij was eerder verbonden aan de University of Tilburg, Universiteit Twente en het Top Technology Institute on Telematics. Tijdens haar academische carriere richtte zij ook Creating010 op, een trans-disciplinair design-inclusief onderzoekscentrum rond collaborative futuresmaking in Rotterdam.

Salomé Galjaard is industrieel ontwerper met 12 jaar werkervaring in de bouw, voordat zij in 2019 plaatsvervangend programma manager Circulaire Economie voor Amsterdam werd. Salomé heeft zich naast productontwikkeling ook met lichtontwerp, digitale fabricage, integrale gebiedsontwikkeling en de transitie naar de circulaire economie bezig gehouden. Veel van deze onderwerpen vragen om een systemische benadering; een benadering die ze nu toepast om in Amsterdam de transitie in gang te zetten, te versnellen en faciliteren. Het donut-portret dat Kate Raworth voor Amsterdam heeft gemaakt is een belangrijke aanmoediging om vraagstukken rondom duurzaamheid te koppelen aan oplossingen in het sociaal domein. Hier probeert de stad steeds meer invulling aan te geven.

Malte Hertz Jansen has a background in consulting and is CEO of the Maker association in Copenhagen since March 2020. This association for physical entrepreneurs has its own FabLab called Viadukten; a prototype and pre-fabrication facility, where makers can develop and scale their projects using a combination of traditional craftsmanship and modern, digital production technologies. The Maker association also organises projects and festivals obtaining and sharing knowledge around local production, open source hardware development, sustainability and distributed design.

Najah Aouaki is econoom en stedelijk strateeg, die strijdt voor een inclusieve stad. Waar stedelijke ontwikkelingen en de marktwerking inclusiviteit bedreigen, bedenkt Aouaki strategieën en concepten om mogelijkheden te creëren voor de mensen die het risico lopen buitengesloten te worden. Onlangs schreef zij een opiniestuk in het Parool dat we in Amsterdam niet alleen naar de duurzame kant van de donuteconomie moeten kijken, maar ook het sociale fundament nadrukkelijker verstevigen.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
De moderator van dit programma is
Lynn Zebeda
Co-founder Dr. Monk
Mediapartner
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?