Op 12 mei stond Pakhuis de Zwijger volledig in het teken van de positie en rechten van ongedocumenteerde mensen in Europese steden. Het internationale grassroots-netwerk City Rights United presenteerde de door hen ontwikkelde ‘Toolkit voor inclusieve steden’: een verzameling innovatieve en creatieve strategieën die de toegang tot onderwijs, huisvesting en een City ID kaart voor ongedocumenteerde mensen verbeteren, het belang van andere representatie van migranten in de media agenderen, en bijdragen aan het opzetten van grassroots campagnes voor politieke verandering. De avond eindigde met een spectaculaire en feestelijke fashionshow, met kleding en producten van het collectief PrintRights. Lees, luister en kijk hieronder verder voor een impressie van de avond.

Kijk de programma’s terug

Tijdens de plenaire opening werd de “Toolkit for Inclusive Cities” gepresenteerd door het City Rights United team, en o.a. de Amsterdam City Rights App gelanceerd:

Tijdens de plenaire afsluiting werd de implementatie van de toolkit besproken met politici uit Amsterdam en Rotterdam, en er was live muziek en fashionshow’s van het Spaanse Top Manta en het Amsterdamse PrintRights (met dansen op het eind):

Er vonden ook verschillende break-out sessies plaats, over de toegang tot onderwijs en de weg naar een City ID kaart. De sessies Re:framing Migrants in European Media en Regularise Now! zijn ook online terug te kijken. Voor het gehele programma en alle sprekers, zie de hoofdpagina van de conferentie.

Bekijk de ‘City Rights United’ toolkit-posters

The Toolkit for Inclusive Cities” is een verzameling van Europese voorbeelden die steden inclusiever en toegankelijker maken voor ongedocumenteerde mensen. De toolkit kent vele vormen: posters, video’s, podcasts maar ook workshops en lezingen. De toolkit is het resultaat van een 2 jaar intensieve samenwerking tussen de verschillende Europese partners van het City Rights United project, die hun ervaringen, praktijken en kennis delen over het lokaal organiseren en het overwinnen van lokale uitdagingen voor ongedocumenteerde mensen.

In gesprek met Mohamed Bah van Amsterdam City Rights