Op het moment dat de verschillende buurtkamers en lokale horeca hun deuren moesten sluiten, verloren veel mensen hun dagelijkse portie sociaal contact én een goedkope maaltijd. En waar bij sommige Amsterdammers de voorraadkasten vol-gehamsterd zijn, kunnen anderen nog steeds niet goed rondkomen. Gelukkig blijkt voedsel te verbinden, ook tijdens de coronacrisis. We gaan in gesprek met verschillende initiatiefnemers die ervoor zorgen dat ook de meest kwetsbare Amsterdammers genoeg brood op de plank hebben.
Ivm onverwachte omstandigheden konden Said Bensellam en Malika Frindi niet meer aan dit programma meedoen. Fatima Elatik heeft in hun plaats deelgenomen als spreker.
- Tanja Jadnanansing houdt als stadsdeelvoorzitter en lid van het Dagelijks Bestuur in Amsterdam Zuidoost nauw in de gaten wat voor impact de coronacrisis heeft op de bewoners van het stadsdeel, in het bijzonder op de situatie van (kwetsbare) gezinnen en jongeren.
- Said Bensellam reageerde op de oproep van de Voedselbank dat er hulp nodig was. Hij begon met één vrachtwagen vol groente en fruit, en heeft nu verschillende droppunten in vier stadsdelen waar hij overdag groente en fruit, en ’s avonds 400 maaltijden uitdeelt, in samenwerking met andere organisaties.
- Sonja Hendriksma is vrijwilliger bij buurtkamer Heliotroopstraat in de Bloemenbuurt, voor mensen die het niet breed hebben en niet naar buiten durven. Ze kookt twee a drie keer per week een buurtmaaltijd voor ruim 70 personen uit Amsterdam-Noord, met een team van 3 koks en bezorgers.
- Gianni da Costa zet zich samen met o.a. Stichting Regenboog, Vrijwilligersacademie en Buurtbuik in voor ongedocumenteerde Braziliaanse schoonmakers, die door corona hun banen en inkomsten kwijt zijn geraakt. Met het initiatief Dek een Tafel verzorgen ze wekelijks voedselpakketten voor 220 gezinnen in Amsterdam-West. Hierbij zijn ze afhankelijk van donaties van particulieren.
- Maureen Hubbard van Stichting Carabic helpt al langer kwetsbare bewoners in Amsterdam Zuidoost aan voedselpakketten: gezinnen, eenzame ouderen, bewoners in schuldhulp en ongedocumenteerden. Door de coronacrisis komen daar iedere dag nieuwe mensen bij, en levert de stichting momenteel voedselpakketten aan 500 mensen per week.
- Malika Frindi is voorzitter van stichting Dappere Dames in de Indische Buurt. Tijdens de corona crisis zetten de Dappere Dames zich 7 dagen per week in voor de kwetsbare en zwakkere mensen in de wijk. Op veel verschillende manieren, van kinderkamp tot geld verzamelen, maar met name in het organiseren van voedsel en maaltijden. Iedere dag deelt ze met de Dappere Dames groente en fruit uit, en ’s avonds warme maaltijden aan 150 mensen in de wijk.
Wij Amsterdam
Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers willen iets doen om te helpen, juist nu, en starten initiatieven tegen eenzaamheid en ongelijkheid, voor verbinding en ondersteuning. Op het platform Wij Amsterdam zijn veel van deze initiatieven verzameld, en in deze livecast reeks gaan we in gesprek met deze actieve Amsterdammers. Daarnaast nemen we met een aantal korte video pitches op (zie deze youtube lijst), waarin initiatiefnemers vertellen over hun werk.
Zo namen we voor deze tweede editie o.a. een pitch op met initiatiefnemer Martin ten Brinke van Stadsboerderij Osdorp, die naast voedselpakketten ook een buurtkeuken in Nieuw-West start:
Kijk hier de pitches van 5 maatschappelijk initiatieven die de meest kwetsbare inwoners van Amsterdam aan hun dagelijkse maaltijd helpen.
Amsterdamse gezinnen in nood ontvangen elke twee weken een voedselpakket met groenten en fruit van boeren uit Flevoland. Het eten moet ze de coronacrisis door helpen. >>>
Defensie heeft vandaag 22 pallets aan levensmiddelen aan Stichting Carabic in Amsterdam gegeven. Het gaat om ongeveer 12.000 kilo. De lading bevat onder meer muesli, zuivelproducten, koffie, thee, sauzen, havermout, sappen, kaas en diverse soorten zoet broodbeleg. >>>