Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief: op het gemeentelijk platform Wij Amsterdam zijn al meer dan 400 initiatieven verzameld. Om deze actieve Amsterdammers verder te ondersteunen in hun werk, biedt Pakhuis de Zwijger graag een podium. Tijdens de LIVECAST reeks Wij Amsterdam (elke dinsdagavond om 18:30u via dezwijger.nl/live) én door videopitches met initiatiefnemers op te nemen in onze (tot televisiestudio omgebouwde) Grote Zaal.

In aanloop naar de tweede livecast op dinsdagavond 12 mei, Voedsel verbindt, ook op afstand, hebben wederom een aantal actieve Amsterdammers een videopitch opgenomen waarin ze vertellen over hun initiatief. Zoals Martin ter Brinke van Stadsboerderij Osdorp, die naast voedselpakketten samenstellen nu ook voor en door de buurt gaat koken in de buurtkeuken:

Voor de buurt koken is Noorderling Sonja Hendriksma niet vreemd. In de Bloemenbuurt in Noord kookte zij eerst als vrijwilliger in Buurtkamer Heliotroopstraat voor zo’n 20 personen. In deze coronatijd is dit aantal doorgegroeid tot een driekoppig team aan chefs, dat twee keer per week voor zo’n 70 mensen kookt (met inmiddels een eigen Facebookpagina voor hoofdkok Sonja):

Maureen Hubbard weet als geen ander wat doorgroeien tijdens de coronacrisis inhoudt: met haar stichting Carabic zetten zij en Leila Azzam momenteel alle zijlen bij om zo’n 500 kwetsbare mensen en gezinnen in Amsterdam Zuidoost wekelijks van voedsel te voorzien. Hun initiatief heeft zelfs de Minister van Defensie weten te bereiken, die 12.000 kilo aan houdbare producten aan de stichting schonk:

Maar waar sommige groepen zicht- en vindbaar zijn voor hulp van overheid én burgerinitiatieven, leven er ook groepen in de stad die volledig afhankelijk zijn van donaties door burgers. Zoals ongedocumenteerde schoonmakers, die het tijdens corona zonder inkomen of overheidssteun moeten redden. Wekelijks maakt Gianni da Costa met een groep vrijwilligers voedselpakketten voor zo’n 250 ongedocumenteerde Braziliaanse gezinnen in Amsterdam-West:

Kortom: het zijn de buurtbewoners die elkaar door de crisis helpen. Ook in de Indische Buurt, waar Naima el Baroudi (samen met Malika Frindi en Rahma Ou-Aissa) vanuit de Dappere Dames zo’n 150 gezinnen per dag weet te ondersteunen met groente, fruit en voedselpakketten:

Samengesteld door
Charley Fiedeldij Dop