Soedanese burgers lijden al twee jaar onder oorlog, hongersnood en de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl noodhulpkonvooien vaststaan aan de grens, stroomt Arabische gom nog steeds in grote hoeveelheden het land uit – juist omdat dit opgedroogde sap van de acaciaboom een essentieel ingrediënt is in producten die we dagelijks gebruiken: van cola tot cosmetica, en van medicijnen tot wijn. In dit programma onderzoeken we hoe het kan dat Arabische gom in oorlogstijd toch zijn weg vindt naar onze supermarkten, en hoe dit mogelijk bijdraagt aan het voortduren van het conflict. Ook voeren we een breder debat over eerlijke handel en bespreken we wat wij in Nederland en Europa kunnen én moeten doen. Kom luisteren, denk mee en ontdek wat jij kunt bijdragen aan eerlijk handel en vrede.

Over de sprekers

Ahmed Idriss is voorzitter en medeoprichter van Sudan Connect, een diasporaorganisatie die Soedanese jongeren in Nederland samenbrengt en de Soedanese cultuur en actualiteiten onder de aandacht brengt van de Nederlandse samenleving. Daarnaast is hij medeoprichter en bestuurslid van A Hope Initiative, een organisatie die zich inzet voor hoop en ondersteuning van kwetsbare gemeenschappen.

Dorrit van Dalen, antropoloog en arabist, heeft sinds 1988 in verschillende Sahellanden gewerkt, in internationale samenwerking en als free-lance journalist. Ze schreef ook Arabische gom. De fascinerende biografie van een van de meest exotische producten op aarde (Bert Bakker, 2007) en Gum arabic. The golden tears of the acacia tree (Leiden University Press, 2019).

Joris van de Sandt is beleidscoördinator Latijns-Amerika en senior-adviseur bij PAX, gespecialiseerd in transitiegerechtigheid (waarheidsvinding en herstel na grootschalig geweld) en de rol van bedrijven bij conflict en mensenrechtenschendingen. Als antropoloog deed hij bij PAX, diverse universiteiten en internationale organisaties onderzoek naar de gevolgen van grootschalige mijnbouw- en landbouwprojecten voor lokale gemeenschappen in Kameroen, Colombia, Guatemala en DR Congo.

Dit programma is ontwikkeld door