Maart 2021 komt eraan. En dat betekent niet alleen Internationale Vrouwendag op 8 maart, maar ook de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen op de 17e. Er waren nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers en ook de kieslijsten hebben een flinke sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn partijprogramma’s lang niet allemaal even ver in het agenderen van gendergelijkheid en valt er nog veel te behalen in wet- en regelgeving. Om die reden staat ook de Women’s March van 7 maart in het teken van de verkiezingen. Kortom, er staat veel op het spel 17 maart. De vier weken voor de verkiezingen helpen wij je zo goed mogelijk voorbereid het stemhokje in te sturen. We organiseren talkshows, maken podcasts en gaan in gesprek over onder andere ongelijke lonen, seksueel en huiselijk geweld, gezondheid, discriminatie en ondervertegenwoordiging in de media en politiek.

Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken? Wordt 2021 het jaar van de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland? Is het haalbaar om de Tweede Kamer (eindelijk) een afspiegeling te laten zijn van de Nederlandse samenleving, met 50% van de zetels bezet door vrouwen? Hoe verhoudt dit alles zich tot het tegengaan van racisme en discriminatie? En wat kan jij doen als stemmer? Allemaal zaken die aan bod komen in live programma’s, podcasts en video’s de komende weken.

Zie hieronder de volledige agenda op rij en vind lees-, kijk- en luistertips helemaal onderaan de pagina. Voor deze en alle andere verkiezingsprogramma’s van Pakhuis de Zwijger kan je hier terecht voor meer informatie over sprekers, thema’s en reserveren.

Agenda
Dinsdag 16 februari - FemCity x NL Kiest: Werk is politiek (Livecast)

Hoe komt het dat Nederland in gelijkheid op de arbeidsmarkt ergens onderaan de Europese lijst bungelt? Wanneer wordt het dichten van de loonkloof verankerd in de wet? En hoe lang duurt het nog voordat zwangerschapsdiscriminatie de wereld uit is geholpen? We gaan het hebben over de verhouding tussen werk- en zorgtaken en manieren waarop de Nederlandse arbeidsmarkt een gelijker speelveld kan worden. MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/werk-is-politiek.

Dinsdag 23 februari - FemCity x NL Kiest: Gezondheid is politiek (Livecast)

Hoe komt het dat er nog altijd een kennisgat is in onderzoek naar zorg en medicatie voor vrouwen? Waarom keert het recht op abortus telkens weer terug op de politieke agenda? En met huishoudende coronavirus in ons achterhoofd; hoe zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk is voor iedereen? MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/gezondheid-is-politiek.

Maandag 1 maart - Women's March 2021: Use Your Voice (Livecast)

De Women’s March begon in 2017 als een protestmars tegen de Amerikaanse president Donald Trump, maar is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging voor gendergelijkheid. Ook in Nederland brengt de Women’s March jaarlijks meer dan 10.000 mensen op de been. Tijdens deze talkshow gaat een delegatie van het bestuur in gesprek met enkele bijzondere gasten over de urgentie van de Women’s March, de toekomst ervan en het thema van dit jaar: de verkiezingen. MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/womens-march-use-your-voice.

Dinsdag 2 maart - FemCity x NL Kiest: Emancipatie is politiek (Livecast)

Elk jaar brengt de Women’s March meer dan 10.000 mensen op de been. Tijdens deze talkshow gaat een delegatie van het bestuur in gesprek met enkele bijzondere gasten over de urgentie van de Women’s March, de toekomst ervan en het thema van dit jaar: de verkiezingen. MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/emancipatie-is-politiek/.

Zondag 7 maart - Women's March 2021 - Demonstratie Nelson Mandelapark

De Women’s March wordt sinds 2017 georganiseerd en vraagt aandacht voor de rechten en behandeling van vrouwen. Jaarlijks trekt de Women’s March zo’n 10.000 tot 15.000 mensen die van de Dam naar het Museumplein lopen. Dit jaar wordt er een statische demonstratie georganiseerd in het Nelson Mandelapark, om 14:00.

Maandag 8 maart - Women's March 2021: Global Sisterhood (Livecast)

Gendergelijkheid en vrouwenrechten staan nog altijd wereldwijd onder druk. Vanavond duikt Women’s March Nederland daarom met haar partners in kwesties waar vrouwen wereldwijd mee te maken hebben. Intersectioneel feminisme stopt namelijk niet bij de grens. Wat speelt er in het buitenland en hoe kunnen we helpen? MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/womens-march-2021-global-sisterhood/.

Dinsdag 9 maart - FemCity x NL Kiest: Verkiezingsdebat voor een gelijkwaardig Nederland (Livecast)

Een afsluitend verkiezingsdebat rondom een aantal onderwerpen geselecteerd uit de voorgaande avonden. Vrouwelijke kandidaten van verschillende partijen komen hun standpunten verdedigen. MEER INFO & RESERVEREN: https://dezwijger.nl/programma/afsluitend-verkiezingsdebat/.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.