Amsterdam staat wereldwijd bekend als tolerante stad, inclusief florerende gay- en queerscène. Deze LGBTQIAP+-vriendelijke reputatie is in de loop der jaren gegroeid, met als hoogtepunt in de jaren negentig het ontvangen van de eretitel ‘gay capital of the world’. Maar dit predicaat kreeg de stad niet zonder slag of stoot. Daarvoor is geleden, gedemonstreerd en gelobbyd. En dat gebeurt nog steeds, want inmiddels daalt Nederland al jaren op de Europese lijst voor LHBTI-rechten. Amsterdam: de roze geschiedenis schetst de historie van homoseksualiteit in de hoofdstad. Het boek verkent terreinen waarop de regenboogfamilie het meest zichtbaar is: cultuur, het nachtleven en activisme. Tijdens dit programma werpen we een blik op verleden, heden en toekomst van de Amsterdamse LGBTQIAP+-gemeenschap.

Kom achteraf dansen in het café met dj-duo De Draaiende Dozen!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Monique Doppert is de auteur van Amsterdam: de roze geschiedenis. Ze begon ooit bij Folia Civitatis en publiceerde in o.a. Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Boekblad. Bij de internationale organisatie Hivos was Monique Doppert medeverantwoordelijk voor media- en cultuurprojecten in het Midden-Oosten. Eerder schreef zij Internetpioniers, en was ze medeauteur van het boek Haat & liefde: Homoseksualiteit in multicultureel Nederland.

Eli Verboket (die/hun/hij/hem), ook bekend als drag-artiest Eli Express, is 23, trans en non-binair. Die bevindt zich nu vijf jaar in het nachtleven van Amsterdam, als drag-artiest, bartender, doorhost en activist. Eli is geboren en getogen in Leiden, maar Amsterdam is hun tweede thuis. Eli’s activisme is vooral gerelateerd aan fat liberation, trans-inclusiviteit en mentale gezondheid. Hun belang gaat uit naar intersectionaliteit en liefde.

Activist Naomie Pieter is founder van Black Pride, Black Queer & Trans Resistance Nederland en Pon di Pride. Onverbiddelijk zet zij zich in voor de zwarte queergemeenschap in Amsterdam en daarbuiten. Naomie was een leidende stem tijdens de Black Lives Matter-protesten in Nederland.

Bob van Schijndel heeft in de jaren tachtig en negentig een belangrijke rol gespeeld in de lhbti+-emancipatie van Amsterdam en Nederland. In 1980 werd hij verkozen als lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de PSP dat zich in aansloot bij het Links Akkoord, een samenwerkingsverband tussen PSP, de Communistische Partij Nederland en de Politieke Partij Radikalen. Als raadslid zette hij zich in voor homo’s en sekswerkers. Vanaf 1983 zette hij zich in voor het Amsterdamse Homomonument; hij was onder andere bestuurder bij de Stichting Homomonument. In 1987 werd hij bestuurslid bij het Links Akkoord afdeling Amsterdam-binnenstad, dat zich in 1989 omvormde tot een GroenLinks-afdeling. Ook was hij lid van de Partijraad van GroenLinks en werkte hij als beleidsmedewerker bij het COC in Amsterdam, waar hij zich bezighield met aids-preventie.

 

Over de artiesten

Roi Soleil maakt ‘Frenglish pop with a dash of queer glitter’. Zijn nummers gaan over zelfliefde, identiteit en seksualiteit en schieten tussen dansbare elektropop en kwetsbare powerballads. Een optreden van Roi Soleil is één grote célébration van mens zijn in alle vormen.

Het dj-duo De Draaiende Dozen treedt al 30 jaar samen op tijdens Pride-, events en vriendenfeesten. Ze draaien de platen (bijna) helemaal – waar hoor je dat nog? Het duo draait muziek van alle tijden en wereldstreken, als je er maar uitbundig op kan dansen. “Van Aretha Franklin tot Dua Lipa.”

Over het boek

Amsterdam: de roze geschiedenis schetst de geschiedenis van homoseksualiteit in de hoofdstad. Van heimelijke ontmoetingen op de baan of in kroegen zoals café ’t Mandje. Over de eerste, voorzichtige stapjes op het pad van homo-emancipatie, in samenspraak met de politie. Van de luidruchtige zelfverklaarde ‘potten en flikkers’ met hun festivals in de jaren zeventig, tot de swingende zomerfeesten in de Reguliersdwarsstraat. Over de sluipmoordenaar aids, de legendarische Gay Games en de openstelling van het huwelijk in 2001. Wie organiseerde de eerste homodemonstratie in Amsterdam? Welke homoseksuele Amsterdammer verscheen als eerste herkenbaar op de Nederlandse televisie? Waarom werd een werk van Keith Haring gestolen uit het Stedelijk Museum? En welke andere stad had het lef om het fenomeen dark room op te nemen in haar bestemmingsplan? Dit boek gaat over terreinen waarop de regenboogfamilie het meest zichtbaar is: cultuur, uitgaan en activisme. En zoals voorvechter Benno Premsela al vond: emancipatie is nooit klaar. Amsterdam: de roze geschiedenis beoogt daarom een inspiratie te zijn voor de toekomst.

DossierFemCity
Inclusief
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Bo Hanna
Journalist
Mediapartner
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.