Lesbisch activisme uit de jaren ‘70, protesten die de aids epidemie in de jaren ‘80 en ’90 onder de aandacht brachten en gemeenschappen waar je al vroeg openlijk trots, zwart én queer kon zijn: de regenbooggeschiedenis van Nederland verdient een erepodium. Op 1 juni lanceert IHLIA LGBTI Heritage, de erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq daarom het verhalenplatform With Pride. Het platform is er om Nederland’s rijke lhbtiq-verleden onder de aandacht te brengen, maar ook om toonaangevende individuen in de spotlight te zetten. Met trots lanceren we vanavond With Pride door af te trappen met de verhalen van van drie stemmen uit beweging. Verhalen van vroeger om helden van vandaag aan te moedigen.

Op platform With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. Het platform sluit aan bij de eerdere tentoonstellingen With Pride en Nos Tei (2018 en 2019). Puttend uit het IHLIA archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd. Op deze manier hebben zij een belangrijke stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw.

Zo vertelt With Pride bijvoorbeeld verhalen over de lesbische protesten uit de jaren ‘70, de aids epidemie uit de jaren ‘80 en ’90 en over de gemeenschappen waar je al vroeg openlijk trots, zwart én queer kon zijn. Ook verhalen over de lange juridische weg die veel transgender- en intersekse personen moesten, en nog steeds moeten, afleggen krijgen een plek op het platform. Daarnaast zet With Pride toonaangevende individuen die ieder op hun eigen manier op maatschappelijk, cultureel als politiek niveau bijdroegen aan de acceptatie van de gemeenschap in de spotlights. Van auteurs Astrid Roemer en Andreas Burnier tot atlete Lydia Zijdel en COC pionier Benno Premsela. Het platform gaat van start met honderd verhalen en zal gaandeweg steeds met nieuw materiaal worden aangevuld.

Over IHLIA LGBTI Heritage
IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

Van Gisteren
Van Gisteren is een bureau voor publiekshistorische projecten. Historisch onderzoek zetten zij om in toegankelijke verhalen, tentoonstellingen, events en lesprogramma’s. Van Gisteren is onder andere bekend van het platform F-site en ontwikkelde nu in samenwerking metIHLIA het platform With Pride.

Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Bo Hanna
Journalist
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.