Er waren nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers en ook de kieslijsten hebben een flinke sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn partijprogramma’s lang niet allemaal even ver in het agenderen van gendergelijkheid en valt er nog veel te behalen in wet- en regelgeving. Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken? Wordt 2021 het jaar van de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland? Is het haalbaar om de Tweede Kamer (eindelijk) een afspiegeling te laten zijn van de Nederlandse samenleving, met 50% van de zetels bezet door vrouwen? Kortom, er staat veel op het spel 17 maart. De vier weken voor de verkiezingen helpen wij je zo goed mogelijk voorbereid het stemhokje in te sturen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Deze week: emancipatie is politiek. Hoe komt het dat er een overvloed aan hoogopgeleide vrouwen is in Nederland, maar dat er nog steeds meer mannelijke CEO’s zijn die Peter heten, dan vrouwelijke CEO’s? Hoe zorgen we voor échte representatie in de politiek, het bedrijfsleven en in andere bestuurlijke functies? En wie vertegenwoordigt kwetsbare groepen wiens stem nog lang niet altijd wordt gehoord?

Over de sprekers

Zaïre Krieger is woordkunstenaar, vrouwenrechtenlobbyist en maker van o.a. Piemelpraat. Zaïre zal de avond introduceren door middel van Spoken Word.

Devika Partiman is initiatiefnemer en voorzitter van stichting Stem op een Vrouw, een stichting die zich inzet voor representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek. De stichting is het meest bekend van hun verkiezingscampagnes, waarin ze kiezers oproepen om slim op vrouwen te stemmen. Daarnaast is zij sociaal ondernemer en activist. Ze is een ervaren spreker en consultant op het gebied van emancipatie, politieke verandering, vrouwen op werk, inclusie en diversiteit. Devika zal een aantal facts en figures op het gebied van emancipatie van vrouwen op een rijtje zetten.

Natalia Robledo Contreras was tot voor kort voorzitter van de FNV-netwerkgroep Migrant Domestic Workers (MDW/FVN). Met de Migrant Domestic Workers kwam ze op voor de belangen van huishoudelijk werkers en voerde ze campagne voor de bekrachtiging van de International Labour Organization-conventie 189. Dat is een verdrag waarin geregeld is dat huishoudelijk werkers dezelfde rechten krijgen toegekend als andere werknemers. Natalia zal deelnemen aan het panel.

Janet Ramesar is administratief medewerkster bij Vluchtelingenwerk Nederland en is één van de gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire. Als gevolg hiervan verloor zij haar werk, gezondheid en de voogdij over haar zoontje. In de laatste maanden heeft ze meermaals publiekelijk gesproken over wat haar en de andere ouders is overkomen. Ook Janet neemt deel aan het panel.

BeyonG Veldkamp staat al jaren bekend als een rolmodel voor de Nederlandse bi-culturele transgender community. Ze stond bij het COC onder andere aan de wieg van het project Respect2Love en TransUnited. In 2017 won ze de Jos Brink Innovatieprijs. BeyonG zal deelnemen aan het panel.

Sander Heithuis zal namens WOMEN Inc. een stemadvies geven op basis van de besproken onderwerpen.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.