Deze editie van Emancipating History staat in het teken van de Maand van de LHBTQI+ Geschiedenis. In de jaren 60, 70 en 80 kwamen nieuwe migratiestromen naar Nederland waaronder de Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen. Op welke manier organiseerden de LHBTQI+ groepen binnen die gemeenschappen zich, aangezien ze bijvoorbeeld om moesten gaan met discriminatie vanwege hun culturele achtergrond én seksuele oriëntatie? We luisteren naar verhalen van verschillende grassroots organisaties en emancipatiebewegingen van LHBTQI+ gemeenschappen van kleur en hun maatschappelijke visies.

Achtergrond programma:
Februari is de Maand van LHBTQI+ Geschiedenis; de reden voor een samenwerking tussen IHLIA LGBT Heritage, Pakhuis de Zwijger en Black Queer & Trans Resistance Netherlands om te kijken naar de geschiedenis van zelforganisaties en bewegingen van LHBTQI+ gemeenschappen van kleur. Tevens is het programma georganiseerd in het kader van de Emancipating History reeks van Pakhuis de Zwijger waarbij we breder kijken naar de minder gehoorde emancipatiebewegingen in Nederland.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.