Een op de tien vrouwen leidt aan de chronische aandoening endometriose. Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Vaak wordt de pijn toegeschreven aan menstruatieklachten en beschouwd als lijden waar je als persoon met een baarmoeder maar mee moet leren leven. Dat is onterecht. Visueel antropoloog en documentairemaker Wilke Geurds maakte de documentaire F*ck Endo: meer dan menstruatiepijn om te begrijpen hoe het is om te leven met deze onzichtbare ziekte. Haar documentaire wordt vertoond, gevolgd door een nagesprek met de Endometriose Stichting, lotgenoten en politici. Samen proberen zij een antwoord te vinden op de vraag: hoe creëren we meer begrip rond endometriose en werken we toe naar verandering?

Over F*ck Endo!

Wilke Geurds maakte een intieme en kwetsbare documentaire die het dagelijks leven volgt van vier vrouwen in Nederland en België die lijden aan endometriose. Zware menstruatiepijn is niet normaal en kan een teken zijn dat er meer aan de hand is, zoals bij Devina (28), Daphne (30), Margot (36) en Sanne (43). Wilke gaat met ze mee naar de ziekenhuisbezoeken, het werk en de sportlessen. Maar de pijn is hier vaak niet zichtbaar, waardoor er onbegrip kan ontstaan bij buitenstaanders. Daarom worden de vrouwen ook thuis gefilmd, waar een onzichtbare wereld van pijn zich ontvouwt voor de camera. Aan de hand van speelse animaties, een interview met een gynaecoloog en het beeldmateriaal dat de vrouwen zelf gemaakt hebben, tracht de docu de ziekte inzichtelijk en visueel te maken.

Over de sprekers

Als visueel antropoloog heeft Wilke Geurds zich ontwikkeld tot documentairemaker en fotograaf. Ze zoekt naar mensen die hun verhaal met haar willen delen. Met deze beeldverhalen hoopt ze verborgen maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen en zo een nieuw perspectief te kunnen tonen. Met een vleugje feminisme zou ze de wereld graag aan het denken willen zetten over de meest alledaagse kwesties. Haar werkwijze word gekenmerkt door haar antropologische achtergrond, die bekendstaat om zijn betekenisvolle ontmoetingen met mensen. Diepgaande interviews en inhoudelijke gesprekken vormen de basis om een onderwerp uiteindelijk te kunnen begrijpen vanuit een ander perspectief dan het eigen.

Angelique Houtveen is radio- en podcastmaker, voice-over en presenteert events. Ze schuift regelmatig aan als gast bij talkshows en gaf onlangs een TedX talk over de druk om te moeten presteren als je niet binnen de norm valt. Angelique spreekt ook over onderwerpen als endometriose, alzheimer en inclusiviteit. Eerder presenteerde ze o.a. programma’s op 3FM, waarbij ze in 2017 in het Glazen Huis zat, FunX en NPO Radio 6 Soul & Jazz.

Jane Wijbers is psychosociaal ondersteuner en leefstijlcoach. In haar praktijk begeleidt zij vrouwen (cis- en transgender) en genderdiverse personen met een chronische ziekte om stap voor stap een comfortabeler leven voor zichzelf te creëren. Denk hierbij aan het leren omgaan met de ziekte, een gezonde leefstijl of buikklachten verminderen met voedingsaanpassingen. Daarnaast is zij diëtist in opleiding en heeft zij zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in endometriose op het gebied van voeding en leefstijl. Zo heeft ze samen met het Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC onderzoek gedaan naar het effect van een dieet op endometrioseklachten.

Brand Berghouwer werkt als coach/counselor en ontwikkelt trainingen, o.a. voor zorgprofessionals, rond thema’s als minderheidsstress en transgender personen. Tot en met 2022 was hij voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. Brand werd vorig jaar in het gelijk gesteld door het college rechten van de mens in zijn zaak tegen het OLVG. Het college oordeelde dat het ziekenhuis hem inderdaad gediscrimineerd had toen hij zich op de afdeling gynaecologie meldde met zijn lichamelijke klachten.

Bianca De Bie is endometriosepatiënt en mede-oprichter en voorzitter van de Endometriose Stichting. Deze stichting is opgezet om meer voorlichting over endometriose te creëren. Inmiddels houdt de Endometriose Stichting zich niet alleen bezig met voorlichting, maar ook met belangenbehartiging en bewustwording. Het een bestaat niet zonder het ander. Als voorzitter en als patiënt vindt Bianca dat er veel meer aandacht moet zijn voor de gezondheid van vrouwen in het algemeen en endometriose in het bijzonder.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Romy Heymans
Hoofdredacteur
Partners
De moderator van dit programma is
Romy Heymans
Hoofdredacteur
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.