“Mannen hebben de macht.” Dit soort uitspraken flitsen vast regelmatig over je scherm in artikelen en video’s. En de cijfers reflecteren het ook: 67 procent van de Nederlandse regering is man, net als 88 procent van de top van beursgenoteerde bedrijven. Ook is 94 procent van de daders van (gemeld) seksueel geweld man. Toch kunnen deze cijfers op de gemiddelde man – die bijvoorbeeld geen toppositie bekleedt – vreemd en onrealistisch overkomen. Veel mannen voelen zich namelijk helemaal niet machtig, en soms zelfs juist machteloos. Het kan weerstand opwekken om aangesproken te worden op je privilege, terwijl je van dat privilege niets lijkt te merken.

In dit programma duiken we in de mechanismen van macht: hoe werkt dat eigenlijk? Waarom ligt macht meestal toch bij mannen, al voelt het voor hen soms niet zo? Wat zijn de negatieve consequenties van die ongelijke machtsverdeling – ook voor mannen zelf? En hoe kunnen we de bestaande machtsstructuren zo veranderen dat iedereen er baat bij heeft?

Dit programma is mede gericht op deelnemers die zich identificeren als man. Iedereen is welkom, maar neem vooral ook je vriend, neef, zoon, broer, huisgenoot of buurman mee!

Belangrijk om te weten: omdat het om een voor sommigen gevoelig onderwerp gaat, willen we het gesprek en de ruimte zo veilig mogelijk maken. Daarom zal er te allen tijde een hulpverlener van Slachtofferhulp aanwezig zijn in de zaal. Bij aanvang van het programma maakt de moderator bekend wie dit betreft. Gaat het even niet, schroom dan niet om om hulp te vragen.

DossierFemCity
Inclusief

Over de sprekers:

Rocher Koendjbiharie is schrijver, spreker, podcaster en publicist. Hij is oud-hoofdredacteur van online LHBTQIA+-platform Expreszo.nl en nu podcast-host van Nee, Man de podcast. Al zijn werk heeft een strijdlustige toon, omdat Rocher gelooft in en staat voor een betere en gelijkwaardige wereld. Middels geschreven en gesproken woorden probeert hij de wereld een betere plek te maken. Hij ziet zijn pen dan ook als een wapen in zijn strijd tegen onrecht.

Anja Meulenbelt vergaarde in de jaren zeventig bekendheid met haar autobiografische boek De schaamte voorbij. Met dit werk haalde ze diverse thema’s uit de taboesfeer: een ongelukkig huwelijk, het alleenstaande moederschap, vrouwelijke seksualiteit. Het boek, dat een groot succes werd, maakte haar tot een van de kopstukken van de tweede feministische golf. De vrouwenzaak is ze daarna altijd blijven dienen: met een eindeloze hoeveelheid publicaties én in de politiek.

Laura Adèr lanceerde Fairspace in 2017 uit passie voor intersectionele en co-creatieve benaderingen voor het bouwen van inclusieve openbare ruimte in Nederland en brengt expertise uit de humanitaire en ontwikkelingssector mee.

Bappie Kortram is een willekeurige gast die toevallig een trans man is. Een trans man op het internet, die soms wordt gevraagd voor panels omdat hij officieel, letterlijk en figuurlijk, een Kutman is. De eerste twintig jaar chillen (lees: lijden) als vrouw en nu vibende als man geven een extra laag aan zijn leven en meningen. Bappie is oprichter van het trans-educatieplatform Kutmannen en visual designer bij Thrive Technology.

Sanne Koevoets doet onderzoek naar gefeminiseerde, en daardoor vaak ondergewaardeerde, gemarginaliseerde en onzichtbare beroepen en praktijken. In het verleden deed zij onderzoek naar de verbeelding van sekswerkers en bibliothecaresses. Als onderzoeker verbonden aan het Platform voor Design, Impact en Transitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam richt zij zich op reparatie-, herstel- en verstelwerk als concept, praktijk, en ethos voor een planeet in crisis. Aan het Erasmus University College doceert zij Intersectionele Media- en Cultuurwetenschappen.

Michiel van der Padt zet zich in om mannen te betrekken bij conversaties over seksisme, genderidentiteit en het patriarchaat. Hij woont en werkt in Brussel, waar hij Liminal heeft opgezet, een stichting die via activiteiten als praatgroepen, leesgroepen en workshops deze onderwerpen bespreekt met de persoonlijke ervaring als vertrekpunt. Daarnaast beheert Michiel het Instagramaccount @de_feministische_man, waar hij met voorbeelden uit de actualiteit en populaire cultuur bespreekt hoe mannen hun steentje kunnen bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld voor alle genders.

 

Over de artiest:

Benjamin Fro is een Amsterdamse singer-songrapper die op dansbare beats tekeergaat met maatschappelijke teksten. Zijn muziek brengt verschillende genres samen en is altijd geëngageerd, groovy en dansbaar.

Lars Brinkman is theatermaker en acteur. Hij studeerde in 2017 af als acteur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waarna hij o.a. speelde in Boys Won’t Be Boys en in producties van Het Nationale Theater/NTJong. In zijn eigen voorstellingen vertrekt hij vanuit zijn persoonlijke fascinaties. In Nader tot U (te zien in theaters door het land in 2023), waarvoor hij genomineerd werd voor de Piket Kunstprijzen, onderzoekt hij het spanningsveld tussen schaamte, seksualiteit en het Christendom. Als onderdeel van Boys Won’t Be Boys legt Lars de focus op de fluïditeit van het lichaam door het feminiene en het masculine te doorgronden en ontstijgen.

 

Over de moderator:

Nadine Ridder is creatief strateeg, schrijver, spreker, moderator en trainer diversiteit, gelijkheid en inclusie. Als zelfstandig creatief strateeg helpt ze organisaties om zich te positioneren in een wereld die razendsnel verandert en een authentieke stem te vinden die daarbij past. Ze staat bekend om het verbinden van verschillende niches, ideeën en mensen.

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.