(Aanstaande) ouders, feministen en kinderen met én zonder handicap; eigenlijk gaat prenataal testen iedereen aan. Historisch gezien is er veel te zeggen over geboorte-preventie; wie heeft het recht om te bestaan en geboren te worden?

Internationaal is er een markt die het prenataal testen tot een verdienmodel heeft gemaakt. Zoveel mogelijk te weten komen over een ongeboren kind vanuit een schijnbaar medische overtuiging heeft tegenwoordig ook een kapitalistische waarde gekregen. Hoe meer een test aan het licht kan brengen, hoe ‘beter’ die immers in de markt ligt. De huidige vanzelfsprekendheid van prenataal testen schuift (aanstaande) ouders een morele verantwoordelijkheid in de schoenen waar ze zelf niet voor hebben gekozen.

De keuze om voorafgaand en tijdens een zwangerschap voor prenataal testen te kiezen is er namelijk een met grote zichtbare én onzichtbare impact. Want wat zijn eigenlijk de gevolgen van het nemen van zo’n test? Is het mogelijk om daarin een volledig geïnformeerde keuze te maken? Wat wordt er écht bedoeld als gezegd wordt dat prenataal testen “onnodig lijden kan voorkomen”? Wat gebeurt er nadat je de uitslag hebt ontvangen? En welke impact heeft het op onze samenleving als er alleen nog maar kinderen worden geboren die geen aangeboren handicaps hebben? Vanavond hebben we het over ‘prenataal testen voor toegang’, een gebied dat wat betreft beleid en ethiek vaak weinig aandacht krijgt vanuit een feministisch en disabled perspectief.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wat gaan we doen?

  • Na een kort welkom van moderator Jacqueline Kool, geeft Alice Schippers, bijzonder hoogleraar Disability Studies, een beknopte inleiding over prenataal testen en de geschiedenis ervan tot dit punt.
  • Daarna gaan we vanuit verschillende kanten in gesprek over het waarom van prenataal testen en wat die keuze betekent. Aan tafel zitten onderzoeker Piet Devos, gynaecoloog Monique Haak en directeur VSOP Cor Oosterwijk.
  • Vervolgens kijken we naar een compilatie van een voorstelling van theatergezelschap Aaibaarheidsfactor 10 uit 1995, ingeleid door Eline Pollaert.
  • Na dit korte intermezzo, schuiven Nihâl Altmis en Agnes van Wijnen aan. Met hen en Alice Schippers hebben we het over de grotere betekenis van prenataal testen voor onze maatschappij? Wie mogen er geboren worden en wie niet? En moeten we daar iets aan doen?
  • We eindigen met een heel speciaal optreden van Mira Thompson, die ons toezingt vanuit haar huiskamer.

Het event is live te volgen via de online livecast van Pakhuis de Zwijger óf vanuit de zaal. Ook wordt het programma live ondertiteld. Zit je in de zaal en wil je gebruik maken van de ondertiteling? Gebruik dan: https://text-on-tap.live/index.html#e=pakhuis-de-zwijger. De opname zal later terug te kijken zijn.

Heb je een vraag of verzoek over de (digitale) toegankelijkheid van het event? Mail dan naar [email protected].

Image-ID: “Een persoon met kort donker haar, omringd door wat zowel een kokosnoot als een baarmoeder kan voorstellen. Haar hoofd wordt omklemd door een medisch instrument, in de vorm van twee botten, die aan elkaar vastgestrikt zijn met een rood lint. Om de persoon heen zien we een achtergrond gevuld met tandwielen waarop verschillende symbolen zijn geschilderd.” Werk van Texta Queen genaamd “Assimilation”, gemaakt met gekleurd potlood en verf op papier. Het beeld is tevens de cover van disability justice activist Leah Lakshmi Piepzna-Samarasingha’s dichtbundel “Bodymap”.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
Mediapartner
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.