Op 22 november stemt Nederland voor een nieuwe Tweede Kamer. Door de abrupte val van het kabinet is dat vroeger dan gepland. Zowat alle partijen zijn van lijsttrekker gewisseld, partijen zijn afgevallen en opgericht en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. We zijn toe aan een nieuwe invulling van de democratie, maar die laat flink op zich wachten — en in de tussentijd stapelen de problemen zich op. Onverschilligheid ligt op de loer. Toch is stemmen de meest directe manier om je invloed als burger te laten gelden. Hoe kun jij dit najaar al zo effectief mogelijk in je rode potlood klimmen en écht een verschil maken met je stem? Kom naar deze masterclass, waarin experts je grondig preppen — en stel je stem vast scherp!
Hoe kan je politieke invloed uitoefenen door te stemmen, en wat zijn andere manieren om politiek gehoord te worden? Devika Partiman (Stem op een Vrouw) legt het uit.
Hoe voer je die moeilijke gesprekken met je ouders/opa/buurvrouw? Ama Boahene geeft tips om oudere generaties zover te krijgen dat ze stemmen voor een betere toekomst. Want dit is niet just another election — voor klimaat, bestaanszekerheid en wonen is het nu of nooit.
Hoe bepaal je nou écht goed geïnformeerd voor welke partij je wilt stemmen? Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad) vertelt welke thema’s voor jongeren het belangrijkst zijn.
Over de sprekers
Devika Partiman is directeur van stichting Stem op een Vrouw. De stichting zet zich in om meer vrouwen verkozen én politiek actief te krijgen, en voor een veilige politieke werkomgeving. Mede dankzij dit werk werden de afgelopen zes jaar al meer dan 700 extra vrouwen verkozen door heel Nederland. Partiman zet zich daarnaast bij verschillende emancipatoire organisaties in: ze is bestuurslid bij Nederland Wordt Beter, voorzitter bij feministisch festival Zus ’n Zo, en lid van de Raad van Toezicht bij ActionAid Nederland. In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.
Kimberley Snijders is voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR) en het SER Jongerenplatform zet zij zich in voor het recht van jongeren om betrokken te zijn bij elk besluit dat hen raakt. Als strateeg, verbinder en bedenker gelooft zij in de enorme impact die jonge mensen kunnen hebben. Bij de Nationale Jeugdraad leren jongeren wat hun sterke punten zijn en krijgen ze de tools om hun stempel op de maatschappij te drukken. De NJR is te vinden van de gemeente tot aan de VN en zorgt ervoor dat jongeren overal kunnen meepraten over hun toekomst.
Ama Boahene is campaigner bij DeGoedeZaak en jurist. DeGoedeZaak ondersteunt campagnes die Nederland eerlijker, duurzamer, inclusiever en rechtvaardiger maken. Daar leidt hen momenteel de verkiezingscampage.
De tevredenheid van Nederlanders over de democratie is in een ‘hardnekkige dip’ beland, net als het vertrouwen in de politiek. Burgers twijfelen aan het vermogen, en soms ook aan de wil van politici om problemen op te lossen.
Nieuwe politiek, een nieuwe bestuurscultuur: ook deze verkiezingscampagne maken partijen er weer een thema van. Maar de kiezer wil vooral dat politici problemen oplossen.
De Tweede Kamer zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving, maar is dat niet: vrouwen en mensen van kleur zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Terwijl een diverser parlement discussies en besluitvorming beter maakt, en zorgt voor meer herkenbaarheid bij de bevolking. Gelukkig is het bijna tijd om te stemmen.