Op 22 november stemt Nederland voor een nieuwe Tweede Kamer. Door de abrupte val van het kabinet is dat vroeger dan gepland. Zowat alle partijen zijn van lijsttrekker gewisseld, partijen zijn afgevallen en opgericht en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. We zijn toe aan een nieuwe invulling van de democratie, maar die laat flink op zich wachten — en in de tussentijd stapelen de problemen zich op. Onverschilligheid ligt op de loer. Toch is stemmen de meest directe manier om je invloed als burger te laten gelden. Hoe kun jij dit najaar al zo effectief mogelijk in je rode potlood klimmen en écht een verschil maken met je stem? Kom naar deze masterclass, waarin experts je grondig preppen — en stel je stem vast scherp!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Masterclasses:
20:00-20:30 DE VOORKEURSTEM

Hoe kan je politieke invloed uitoefenen door te stemmen, en wat zijn andere manieren om politiek gehoord te worden? Devika Partiman (Stem op een Vrouw) legt het uit.

21:00-21:30 HET NU-OF-NOOIT-NARRATIEF

Hoe voer je die moeilijke gesprekken met je ouders/opa/buurvrouw? Ama Boahene geeft tips om oudere generaties zover te krijgen dat ze stemmen voor een betere toekomst. Want dit is niet just another election — voor klimaat, bestaanszekerheid en wonen is het nu of nooit.

20:30-21:00 JONG EN JE WILT WAT

Hoe bepaal je nou écht goed geïnformeerd voor welke partij je wilt stemmen? Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad) vertelt welke thema’s voor jongeren het belangrijkst zijn.

Over de sprekers

Devika Partiman is directeur van stichting Stem op een Vrouw. De stichting zet zich in om meer vrouwen verkozen én politiek actief te krijgen, en voor een veilige politieke werkomgeving. Mede dankzij dit werk werden de afgelopen zes jaar al meer dan 700 extra vrouwen verkozen door heel Nederland. Partiman zet zich daarnaast bij verschillende emancipatoire organisaties in: ze is bestuurslid bij Nederland Wordt Beter, voorzitter bij feministisch festival Zus ’n Zo, en lid van de Raad van Toezicht bij ActionAid Nederland. In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.

Kimberley Snijders is voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR) en het SER Jongerenplatform zet zij zich in voor het recht van jongeren om betrokken te zijn bij elk besluit dat hen raakt. Als strateeg, verbinder en bedenker gelooft zij in de enorme impact die jonge mensen kunnen hebben. Bij de Nationale Jeugdraad leren jongeren wat hun sterke punten zijn en krijgen ze de tools om hun stempel op de maatschappij te drukken. De NJR is te vinden van de gemeente tot aan de VN en zorgt ervoor dat jongeren overal kunnen meepraten over hun toekomst.

Ama Boahene is campaigner bij DeGoedeZaak en jurist. DeGoedeZaak ondersteunt campagnes die Nederland eerlijker, duurzamer, inclusiever en rechtvaardiger maken. Daar leidt hen momenteel de verkiezingscampage.

Dit programma is ontwikkeld door
Romy Heymans
Hoofdredacteur
De moderator van dit programma is
Romy Heymans
Hoofdredacteur
Mediapartners
ProgrammareeksNederland kiest