In de afgelopen vier jaar hebben we met honderden (inter)nationale sprekers en bezoekers inzicht, kennis, do’s & don’ts, alternatieve modellen en nieuwe instrumenten voor democratische innovatie verzameld, besproken en ontwikkeld. We gingen in gesprek over thema’s als (digitale) commons, de rol van burgemeesters, digitale platformen, co-creatie, democratisch onderwijs, maatschappelijk leiderschap en modellen voor een democratisch georganiseerde economie. Wat heeft deze vier jaar ons opgeleverd?

Wat gaan we doen?

We nodigen al onze sprekers en gasten uit om gezamenlijk terug én vooruit te blikken op de staat van de nieuwe democratie tijdens deze speciale 40e editie van New Democracy. Welke instrumenten, modellen en vormen hebben ons verder geholpen, en welke uitdagingen liggen er voor ons?

 • Het begin van New Democracy
  We openen de avond met een terugblik op 39 New Democracy bijeenkomsten en de speciale publicatie, met initiatiefnemers Joachim Meerkerk (HvA, destijds Pakhuis de Zwijger), Josien Pieterse (Netwerk Democratie) en John Grin (UvA).De eerste twee exemplaren van de publicatie ‘4 jaar New Democracy’ (zie onder) worden overhandigd aan wethouder Rutger Groot Wassink en de elfjarige Imane Valk (Jong Plein ’40-’45).
 • Update – Nieuwe Democratie in de praktijk
  Vervolgens geven een aantal doorgewinterde nieuwe democratie denkers en doeners een update van hun grootste inzichten van de afgelopen jaren.
  • Nanke Verloo (UvA), Masja Ottenheim (DOOR) en Charlot Schans (Stadmakersfonds) over co-creatie, participatie en stadmaken.
  • Ahmed Aarad (Open Source & Overheid, Backme.org), over digitale democratie.
  • Najah Aouaki (Javakwartier), Sophie Bloemen (Commons Network) en Redouan Boussaid (Plein ’40-’45), over democratische economie.
  • Jornt van Zuylen (VNG), over de transitie van onze democratische instituties.
 • De Staat van de Nieuwe Democratie (EN)
  In gesprek met wethouder Rutger Groot Wassink, Denis Roio (Dyne.org), AJ Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden) en voormalig locoburgemeester Civil Society van Athene, Amalia Zepou (Bloomberg Fellow in Government Innovation bij LSE Cities).
 • De Toekomst van de Nieuwe Democratie
  Aan het eind van de avond blikken we vooruit naar de toekomst van de democratie. Waar moeten het democratisch denken en doen de komende jaren over gaan?

Publicatie: 4 jaar New Democracy

Vier jaar programmeren over de transitie naar een nieuwe democratie? Dat moeten we vastleggen! Daarom presenteren we tijdens de 40e editie van New Democracy deze speciale publicatie.

Met bijdragen van de nieuwe democratie doeners, denkers en organisers: Josien Pieterse, John Grin, Manu Claeys, Sheila Foster, Charley Fiedeldij Dop, Miguel Arana Catania, Yago Bermejo, Anne de Zeeuw, David Klotsonis, Joachim Meerkerk, Albert Jan Kruiter, Sandra Bos, Jornt van Zuylen en Natasja van den Berg.

Terugblik: New Democracy #1

Op 20 januari 2016 vond de 1e editie van New Democracy plaats in Pakhuis de Zwijger, als startpunt van een verkenning van radicale, culturele en creatieve praktijken van democratische innovatie in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Kijk hier de eerste bijeenkomst terug:

DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksNew Democracy

Met als stip op de horizon: een stad “van, voor en door iedereen”, benoemen en bevragen we de status quo van onze (lokale) democratie en democratische instituties.