Het Rijk wil 1 miljoen woningen bouwen tot 2030 om te voldoen aan de schreeuwende vraag naar betaalbare woningen, maar waar moeten deze woningen precies komen? Met de opgave voor meer woningen, groen, meer ruimte voor water en duurzame energieopwekking- moeten we efficiënt omgaan met de beperkte ruimte. Op welke manier kijken we naar de grote inrichtingsopgave van Nederland? Verdichten of bouwen in het groen? Hoogstedelijk versus laagstedelijk? Is woningen bijbouwen wel de oplossing? En zijn we eigenlijk niet één grote stad met de metropolen als stadsdelen en de Veluwe en het Groene Hart als stadsparken? Tijdens deze speciale editie van Ruimte! Ruimte! Ruimte! gaan we in gesprek met de oude en nieuwe rijksbouwmeester over de grote inrichtingsopgave van Nederland. Daarnaast zullen diverse gastsprekers stellingen, dilemma’s en vragen poneren en maken we voldoende ruimte voor interactie met het publiek. Luister en praat mee!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Programma
Deze bijeenkomst duurt ongeveer twee uur, waarvan het eerste uur online te volgen is. Daarna gaan we voor het tweede deel van het programma met het publiek in de zaal in gesprek over het onderwerp. Wil je meepraten? Kom dan fysiek naar Pakhuis de Zwijger!

Voorafgaand aan dit programma (18:30 – 19:30) is het mogelijk om de documentaire De Rijksbouwmeester – De kracht van verbeelding te kijken. Onafhankelijk filmmaker André de Laat volgde Floris Alkemade drie jaar lang achter de schermen. Wat doet de Rijksbouwmeester? Wie is de persoon die deze unieke functie uitoefent? Wat wil hij bereiken? Meer informatie over de programma klik hier.

De Rijksbouwmeester – de kracht van de verbeelding from Andre de Laat on Vimeo.

DossierRuimte! Ruimte! Ruimte!
Leefbaar
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksRuimte! Ruimte! Ruimte!

Dit decennium barst in ons land de strijd om de ruimte los. Hebben we voldoende ruimte voor de één miljoen geplande woningen? Voor klimaatadaptatie, voor de opwekking van duurzame energie, voor landbouw en natuur, voor de circulaire industrie? En voor de bereikbaarheid van onze steden, voor nieuwe logistieke hubs, voor snelfietspaden en voor spelende kinderen? Hoe houden we onze leefomgeving prettig, veilig en gezond en welk plan heeft straks prioriteit bij ruimtegebrek? In de programmaserie Ruimte, Ruimte, Ruimte!!! gaan wij op zoek naar hoe de toekomstige inrichting van stad en land de komende jaren gaat vorm krijgen; naar nieuwe ideeën voor het (her)ontwerp van onze schaarse ruimte.