Houtbouwprojecten in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer architecten, investeerders en ontwikkelaars beginnen zich te focussen op houtbouw. Maar de opkomst van houtbouw laat ook zien waar ons productiesysteem tekortschiet. Te weinig capaciteit in de houtzagerijen, instabiele houtprijzen en een gebrek aan CLT-fabrieken zorgen voor een moeizaam verloop van nieuwe houtbouwprojecten. Hoe kunnen we de houtproductieketen verbeteren? En wat is de invloed van deze keten op de transitie naar houtbouw? Daarover gaat de eerste aflevering van deze tweede serie over houtbouw.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Begin 2021 zaten we midden in een pandemie. Waar producenten hadden verwacht dat de houtvraag zou afnemen door corona, nam deze juist toe. Het aantal huishoudelijke klusoperaties nam juist toe door de lockdown. Ook speelden Amerikaanse handelsbelangen een rol en de blokkade van het Suez-kanaal hielp ook niet mee. Het gevolg: een explosieve stijging van de houtprijzen. Dat komt aan in Nederland; wij zijn voor 90 procent van het hout afhankelijk van import. Houtbouwers betalen al snel 200 tot 300 euro meer voor één kuub hout.

De enorme stijging van de houtprijzen laat eigenlijk een veel groter probleem zien waar we mee te maken gaan krijgen als we meer met hout gaan bouwen: het disfunctioneren van de productieketen van hout. We hebben geen CLT-fabrieken in Nederland, te weinig houtzagerijen en weinig bruikbaar hout in Nederland. Wat kunnen we daaraan veranderen en wat moeten we daaraan veranderen?

In dit programma gaan we kijken naar de houtproductieketen in Nederland? Hoe zit de houtbouwketen in elkaar? Welke gevolgen heeft het disfunctioneren van de houtproductieketen op het opzetten van houtbouwprojecten? En hoe kunnen we concreet de houtproductieketen vanaf begin tot eind versterken?

 

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Freelance programmamaker ruimtelijke ordening, water en bodem
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Partners
Mediapartners
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkeld waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?