Houtbouwprojecten in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer architecten, investeerders en ontwikkelaars beginnen zich te focussen op houtbouw. Maar de opkomst van houtbouw laat ook zien waar ons productiesysteem tekortschiet. Te weinig capaciteit in de houtzagerijen, instabiele houtprijzen en een gebrek aan CLT-fabrieken zorgen voor een moeizaam verloop van nieuwe houtbouwprojecten. Hoe kunnen we de houtproductieketen verbeteren? En wat is de invloed van deze keten op de transitie naar houtbouw? Daarover gaat de eerste aflevering van deze tweede serie over houtbouw.
Begin 2021 zaten we midden in een pandemie. Waar producenten hadden verwacht dat de houtvraag zou afnemen door corona, nam deze juist toe. Het aantal huishoudelijke klusoperaties nam juist toe door de lockdown. Ook speelden Amerikaanse handelsbelangen een rol en de blokkade van het Suez-kanaal hielp ook niet mee. Het gevolg: een explosieve stijging van de houtprijzen. Dat komt aan in Nederland; wij zijn voor 90 procent van het hout afhankelijk van import. Houtbouwers betalen al snel 200 tot 300 euro meer voor één kuub hout.
De enorme stijging van de houtprijzen laat eigenlijk een veel groter probleem zien waar we mee te maken gaan krijgen als we meer met hout gaan bouwen: het disfunctioneren van de productieketen van hout. We hebben geen CLT-fabrieken in Nederland, te weinig houtzagerijen en weinig bruikbaar hout in Nederland. Wat kunnen we daaraan veranderen en wat moeten we daaraan veranderen?
In dit programma gaan we kijken naar de houtproductieketen in Nederland? Hoe zit de houtbouwketen in elkaar? Welke gevolgen heeft het disfunctioneren van de houtproductieketen op het opzetten van houtbouwprojecten? En hoe kunnen we concreet de houtproductieketen vanaf begin tot eind versterken?
Prijzen voor hout- en plaatmateriaal zijn in juli opnieuw gestegen. Vooral bij OSB- en underlayment-platen gingen de kosten fors omhoog: met respectievelijk 60 en 30 procent, blijkt uit de nieuwste Prijsalarm van Cobouw en IGG Bouweconomie.
Derix is deze zomer begonnen met de vervaardiging van X-LAM in een gloednieuwe, tweede productiehal in het Duitse Westerkappeln. Deze CLT-fabriek wordt op 20 september officieel geopend.
Nog snel een nieuwe schutting, overkapping of carport voor deze zomer? Vergeet het voorlopig maar. Het wereldwijde tekort aan hout zorgt voor extreem lange levertijden. ,,Ik moet straks nee gaan verkopen.’’
Steeds meer bouwbedrijven hebben last van een tekort aan bouwmaterialen. Het gaat daarbij vooral om bedrijven die actief zijn in de woning- en utiliteitsbouw, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).