Tijdens deze nabeschouwing van de Nationale Herdenking op 4 mei kijken we samen naar de Nationale Herdenking en reflecteren we op de speeches en inhoud van de herdenking vanuit diverse invalshoeken. Op welke manier sluit de herdenking en het programma aan bij verschillende mensen? Of juist niet? En wat is het belang en urgentie deze herdenking vandaag de dag? In het tweede gedeelte zullen we vooral luisteren naar minder bekende verhalen en geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog. Want welke verhalen kennen wij nog niet? Het programma is een samenwerking met Nederland Wordt Beter en de Dag van Empathie.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Jerry King Luther Afriyie (1981) is een Nederlandse activist en leider van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Daarnaast is hij coördinator en een van de oprichters van de Stichting Soul Rebel Movement. Onder de naam Kno’ledge Cesare treedt hij op als dichter en rapper. Hij geeft lezingen, optredens en gastlessen voor de stichting Nederland Wordt Beter.

Mohammed Badran is een van de oprichters van een aantal zelfgeleide netwerken zoals Syrian Volunteers in the Netherlands (SYVNL), het G100 Initiative, het Global Refugee-led Network (GRN) en de Diaspora Networks Alliance . Zijn adviesbureau MB Capacity Development ondersteunt organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen om de verschillende dimensies van migratie en de vluchtelingenervaring beter te begrijpen.

Sabina Achterbergh behartigd de belangen van Sinti, Roma en Reizigers. Met succes verzette zij zich tegen het ‘uitsterfbeleid’ dat overheid hanteerde voor woonwagenkampen. Ook zorgde ze ervoor dat op de 4 mei herdenking, de Sinti, Roma en Reizigers worden herdacht die door de Nazi’s zijn vermoord tijdens de WOII.

Daniella Britt is geboren op Aruba waar ze reeds werkte bij het nationale archief, de nationale bibliotheek en voor diverse projecten die zich richten op erfgoed, de Arubaanse geschiedenis en sociale vraagstukken. Ze woont en werkt nu in Amsterdam. Ze is bezig met haar master filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is lid van de stichting Counter/Narratives waar ze zich onder andere inzet voor de dekolonisatie van de geschiedenis van het Koninkrijk.

Muziek optreden van Maher al Ajlani en ​Lex Pantelic van Orchestre Partout, dit is een muziekgroep en band die nieuwkomers en muzikanten uit AZC’s en Nederlandse muzikanten samenbrengt. Zij bestaan al sinds 2010 en geven door het hele land optredens. Naast gezamenlijke optredens verzorgen zij door het hele land muziekworkshop voor nieuwkomers. Tijdens het programma treed Maher al Ajlani op als fluitist en Ney Lex Pantelic als gitarist.

Programma opzet:

19:30-19:50 Inloop, wees op tijd in verband met 1 minuut stilte
19:50-21:00 Samen kijken naar de Live uitzending van de Nationale Herdenking
21:00-22:00 Nabeschouwing middels panel van herdenking en luisteren naar minder bekende verhalen rondom de tweede wereld oorlog

Achtergrond:
Informatie Dag van Empathie: De Dag van Empathie is een jaarlijks terugkerend moment op 3 mei waarop de diverse samenleving samenkomt om elkaar (opnieuw) te leren kennen. In de gehele maand mei vinden er tevens verschillende empathische activiteiten plaats in Nederland. Met de Dag van Empathie wil Stichting Nederland Wordt Beter zorgen voor meer empathie en verdraagzaamheid tussen de verschillende mensen en groepen in de samenleving. Door elkaars verhalen te horen en elkaar beter te leren kennen, ontstaat er meer empathie voor elkaar. Zo werken we aan een positieve basis voor een gezamenlijke toekomst voor iedereen in de samenleving.

DossierInclusieve Stad
Inclusief
Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Fadoua Alaoui
T.V. Host & dagvoorzitter