Na de feministische golven van de 20e eeuw, is sinds een paar jaar een nieuwe generatie feministen opgestaan. Dit nieuwe feminisme is jong, activistisch en enorm divers. Ook slaat het bruggen naar de anti-racisme beweging en klimaatactivisme, heeft het intersectionaliteit tot hoogste goed omarmt en laat het traditionele gendernormen vervagen. De derde editie van de FemCity talkshows staat in het teken van vrouwenrechten. Hoe zit het met keuzevrijheid, autonomie en onderlinge solidariteit? Wat zijn de recente ontwikkelingen in Polen rondom abortusrechten en waarom is dat belangrijk? Waarom lijkt het alsof trans- en homofobie op straat in Amsterdam toeneemt? En wat betekent de aangepaste verkrachtingswet voor het waarborgen van de veiligheid van vrouwen en bescherming tegen (seksueel) geweld en intimidatie?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Wat gaan we doen?

Moderator Jennifer Muntslag loopt een aantal actualiteiten langs met een panel bestaande uit Poolse illustrator Weronika Marianna, Pisswife-oprichter en journalist Tessel ten Zweege en model annex make-up artist Samuel Does. Met hen bespreken we onder andere de recente ontwikkelingen in Polen rondom abortusrechten, toenemende trans- en homofobie op straat in Amsterdam, de aangepaste verkrachtingswet en de officiële excuses van Rijksoverheid voor de oude transgenderwetgeving.

Tussendoor bellen we met Lara Aerts, die de documentaire Meisjesjongensmix maakte over Wen Long, een negenjarige intersekse kind, en Saskia van Balen, die een rel zag ontstaan nadat ze een foto uit de Amsterdamse Naaktkalender tentoonstelde op haar raam in Amsterdam Zuid.

Animatie door Weronika Marianna.

De FemCity talkshows zijn informele – voor nu online – gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger, gratis voor het publiek te bekijken en gericht op iedereen die op zoek is naar diepgang en duiding van actualiteiten in de maatschappij die draaien om feminisme en gendergelijkheid. Daarbij is de talkshow een platform voor vrxowen met belangrijke ideeën, innovatieve ondernemingen of bijvoorbeeld de release van een boek, album of platform. We zijn live, dus iedereen kan vanuit huis vragen stellen aan de aanwezigen of chatten met andere kijkers.

Dit seizoen vind je de talkshows ook op

2 september – Feminisme goes intersectioneel; en nu? Een gesprek over de dagelijkse toepasbaarheid van intersectionaliteit.

14 oktober – Willen alle Black Female Achievers opstaan? Een avond in het kader van de Black Achievement Month.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.