Na de feministische golven van de 20e eeuw, is sinds een paar jaar een nieuwe generatie feministen opgestaan. Dit nieuwe feminisme is jong, activistisch en enorm divers. Ook slaat het bruggen naar de anti-racisme beweging en klimaatactivisme, heeft het intersectionaliteit tot hoogste goed omarmt en laat het traditionele gendernormen vervagen. De tweede editie van de FemCity talkshows staat in het teken van de Black Achievement Month; een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in de maand oktober sinds 2016. Het doel? Racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie bestrijden, en het onder de aandacht brengen van zwarte mensen die een bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Vanmiddag spreken we met een aantal Black Female Achievers. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Wat doen ze en wat drijft ze?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer informatie over het programma en de sprekers volgt binnenkort!

De FemCity talkshows zijn informele – voor nu online – gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger, gratis voor het publiek te bekijken en gericht op iedereen die op zoek is naar diepgang en duiding van actualiteiten in de maatschappij die draaien om feminisme en gendergelijkheid. Daarbij is de talkshow een platform voor vrxowen met belangrijke ideeën, innovatieve ondernemingen of bijvoorbeeld de release van een boek, album of platform. We zijn live, dus iedereen kan vanuit huis vragen stellen aan de aanwezigen of chatten met andere kijkers.

Dit seizoen vind je de talkshows ook op

2 september – Feminisme goes intersectioneel; en nu? Een gesprek over de dagelijkse toepasbaarheid van intersectionaliteit.

9 december – My body, my choice. Een avond over vrouwenrechten, solidariteit en autonomie.

 

 

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.