Na de feministische golven van de 20e eeuw, is sinds een paar jaar een nieuwe generatie feministen opgestaan. Dit nieuwe feminisme is jong, activistisch en enorm divers. Ook slaat het bruggen naar de anti-racisme beweging en klimaatactivisme, heeft het intersectionaliteit tot hoogste goed omarmt en laat het traditionele gendernormen vervagen. De tweede editie van de FemCity talkshows staat in het teken van de Black Achievement Month; een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in de maand oktober sinds 2016. Het doel? Racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie bestrijden, en het onder de aandacht brengen van zwarte mensen die een bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Vanmiddag spreken we met een aantal Black Female Achievers. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Wat doen ze en wat drijft ze?
Meer informatie over het programma en de sprekers volgt binnenkort!
De FemCity talkshows zijn informele – voor nu online – gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger, gratis voor het publiek te bekijken en gericht op iedereen die op zoek is naar diepgang en duiding van actualiteiten in de maatschappij die draaien om feminisme en gendergelijkheid. Daarbij is de talkshow een platform voor vrxowen met belangrijke ideeën, innovatieve ondernemingen of bijvoorbeeld de release van een boek, album of platform. We zijn live, dus iedereen kan vanuit huis vragen stellen aan de aanwezigen of chatten met andere kijkers.
Dit seizoen vind je de talkshows ook op
2 september – Feminisme goes intersectioneel; en nu? Een gesprek over de dagelijkse toepasbaarheid van intersectionaliteit.
9 december – My body, my choice. Een avond over vrouwenrechten, solidariteit en autonomie.
Ras, geslacht, seksualiteit, klasse: waar we op het ene front tot de bevoorrechten horen, zijn we op het andere achtergesteld. Ook in het ‘tolerante’ Nederland moeten we aan de slag met ongelijkheid. Door Sacha Hilhorst.
Wie zwart is én vrouw, krijgt opvallend vaak te maken met minachting en discriminatie. Haat jegens zwarte vrouwen heeft een naam: misogynoir. Waar komt dit vandaan, en hoe uit het zich? ‘Zwarte vrouwen worden weggezet als te assertief, te agressief, te boos.’
Ras, geslacht, seksualiteit, klasse: waar we op het ene front tot de bevoorrechten horen, zijn we op het andere achtergesteld. Ook in het ‘tolerante’ Nederland moeten we aan de slag met ongelijkheid. Door Sacha Hilhorst.