Door de maatschappelijke ontwikkelingen om ons heen krijgen stadsparken een steeds belangrijkere rol in het stedelijke landschap. De Amsterdamse bevolking groeit razendsnel, de stad wordt diverser en de klimaatproblematiek zorgt steeds vaker voor problemen. Het vraagt om een nieuwe en vooral inclusievere kijk op de openbare ruimte. Een ruimte waar rekening wordt gehouden met de wensen en behoefte van bewoners. Waar de natuur de ruimte krijgt om als groene longen van de stad te fungeren. Hoe kunnen stadsparken in de toekomst hun bijdrage leveren aan een toegankelijke en natuurinclusieve samenleving? Tijdens deze avond gaan we in gesprek met professionals en bewoners. Hoe zorgen ontwerpers ervoor dat zij parken inclusief ontwerpen en heb jij zelf een idee hoe we stadsparken zo toegankelijk mogelijk vormgeven?

 

Over de sprekers

Sandra den Dulk is schrijver van de PhD thesis ‘Verlangen naar groene wandelingen’. Hierin onderzoekt ze de wording van stadsparken in Nederland tussen 1600-1940. Het proefschrift geeft inzicht in de historie van stadsparken en de transitie die deze hebben doorgemaakt tot de tijd waar we nu in leven.

Kyra Kuitert is adviseur openbare ruimte, docent en vakredacteur. Ze schreef het boek ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare ruimte‘. Hierna startte ze samen met Rosemarie Maas het Bureau KM. Een bedrijf dat in alle fasen van het planproces adviseert over (goed) gebruik van de openbare ruimte; veilig, gezond, klimaatbestendig, toegankelijk, sociaal, kindvriendelijk en aantrekkelijk.

Guido Hamelink is algemeen directeur bij NLadviseurs. Met zijn bedrijf is hij elke dag meer bezig met de leefbare wereld van morgen. NLadviseurs is een adviesbureau met passie voor natuur met een functie. Dat doen ze door iedereen te ondersteunen die zich inzet voor het versterken van ecosystemen; voor een natuur die bruist van biodiversiteit. Op weg naar de planeet van de toekomst.

Arjen Heus is de oprichter van PLYGRND.city. Samen met voornamelijk jongeren, maar ook andere bewoners probeert hij sociale vraagstukken aan te pakken door met concrete oplossingen te komen. Sport en beweging vormt een rode draad in de activiteiten van PLYGRND.city. Daarnaast was en is Arjen nauw betrokken bij het participatietraject rond het Brasapark, een nieuw stadspark in Amsterdam.

Wouter Corvers is een Nederlandse ontwerper van de openbare ruimte die nieuwe perspectieven probeert te geven op hedendaagse thema’s binnen het publieke domein. Terugkerende thema’s in de projecten zijn inclusief ontwerp, innovatieve duurzaamheid en sociale interactie. Hij is oprichter van Studio Corvers. Zijn projecten kregen onder andere speciale aandacht van NOS, VPRO, Volkskrant en TEDx

Caroll Sastro zet zich als bewoner van Zuidoost in voor betere participatie en meer aandacht voor de bewoners, met een speciale nadruk op bewoners met een fysieke uitdaging. Ze is tevens voorzitter van Platform Gehandicapten Zuidoost. Caroll zit zich op talloze manieren in voor een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte in Amsterdam.

Quirijn Verhoog is ontwerper van de openbare ruimte bij de Gemeente Amsterdam en landschapsarchitect. Hij is al tientallen jaren bezig met parken en het stedelijk groen in de hoofdstad.

ProgrammareeksTalk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werpen we licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en buigen we ons samen met politici, ontwerpers, bouwers, bewoners en ondernemers over diverse maatschappelijke vraagstukken die spelen in Amsterdam en haar omgeving.