De groene ambities in Amsterdam zijn hoog: van tegelwippen en wormenhotels tot groene daken, en van klimaatbestendige wijken tot zelfs compleet nieuwe stadsbossen. Groene steden zijn behalve mooi ook noodzakelijk om de stad leefbaar te houden. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk. Hoe balanceer je de verschillende “groene waarden”: van recreëren tot biodiversiteit en van gezondheid tot klimaatadaptatie? En wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen?

De korte documentaire ‘de Groene Verbinders’ is gerealiseerd als onderdeel van het programma en online platform WeMakeThe.City Green en is gericht op het concrete handelingsperspectief, op het zelf doen. Wat kan jij (en jouw buurt, bedrijf, organisatie, instelling of vereniging) bijdragen aan de groene stad van de toekomst?

VERDICHTING VAN DE STAD
Hoe combineer je groen en verdichting in de stad met elkaar? Een vraag die centraal staat voor wethouder Marieke van Doorninck: “Dat doe je door zo veel mogelijk groen toe voegen, dus daar waar stenen zijn en waar het kan ze te laten verdwijnen. Maar ook door ruimtevreters zoals de auto plaats te laten maken voor groen.” De grootste uitdaging in de komende decennia is om de dichtbebouwde en drukke stad te vergroenen, meer duurzaam, klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gezond te maken voor iedereen.

GROEN VERBINDT
Brian Juan Pedro is stadmaker in Amsterdam Zuidoost. Als onderdeel van een internationaal urban regreening project van het schoenmerk Timberland hielp hij mee aan de ontwikkeling van de Jam Garden, een community tuin dóór en vóór de bewoners. Naast dat groen noodzakelijk is om Nederland duurzaam en klimaatbestendig te maken, is groen hier ook een grote verbindende factor: “De Jam Garden brengt organisch mensen bij elkaar van alle windstreken en alle leeftijden. Dat is wel het mooie van die tuin.”

MEER WETEN?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem een kijkje op WeMakeTheCity.Green. Of kijk de programmareeks ‘Voice of Urban Nature‘ terug, waar we in gesprek gaan met experts, bestuurders en bewoners over de centrale vraag: Hoe maken we een groene stad voor álle bewoners?

CREDITS
Regie:
Guusje Meeuwissen & Sarah Friedman
Camera en geluid: Sarah Friedman & Guusje Meeuwissen & Froukje Romkema
Montage: Guusje Meeuwissen & Suzan Vermeeren
Vormgeving: Menko Dijksterhuis
Sounddesign: Jasper van Blokland Muziek: Henrik Lindstrand – Hallonlandet (Reimagined by Manu Delago)
Met dank aan: Iris de Veer, Chris Barendse, Brian Juan Pedro, Marieke van Doorninck, Jam Garden Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Volkstuinpark, Sloterdijkermeer, Park Frankendael, A’dam&Co., Thomas van de Sandt & Sara de Boer.

Deze documentaire is gerealiseerd als onderdeel van het programma en online platform WeMakeThe.City Green.

Mediapartners: Salto en AT5
© Pakhuis de Zwijger 2021

Samengesteld door
Guusje Meeuwissen
Online marketeer
Mediapartners