Wie schulden maakt, grijpt vaak pas in als bedragen en vorderingen hoog oplopen. En niet bij beginnende schulden, die veel makkelijker te verhelpen zijn. Gelukkig bestaan er allerlei hulpprogramma’s om mensen al bij beginnende schulden te helpen. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen zich ook daadwerkelijk laten helpen? De Landelijke Cliëntenraad (LCR) verzocht studenten van de Technische Universiteit Delft om samen met MUZUS – een ontwerpbureau voor sociale vraagstukken – hier onderzoek naar te doen. Vanavond gaan we in gesprek over de uitkomsten van dit onderzoek. Een van de belangrijkste uitkomsten? Dat naasten een cruciale rol spelen. De onderzoekers presenteren hun onderzoek, we gaan in gesprek met mensen die zelf ervaring hebben met schulden en we praten door met andere experts uit praktijk en wetenschap. Hoe zorgen we dat mensen sneller hulp zoeken bij beginnende schulden? Hoe ervaren mensen die schulden hebben schuldhulpverlening? En hoe kunnen we de uitkomsten van dit onderzoek in de toekomst inzetten om de schuldhulpverlening te verbeteren?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Fatma Koșer Kaya is de nieuwe voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad en is vanavond de sidekick van de moderator. Ze heeft een rijke achtergrond als jurist, advocaat sociale zekerheidsrecht en arbeidsrecht, kamerlid voor D66 en wethouder. Ze kent het bestuurlijke speelveld goed en heeft goede contacten in zowel de landelijke als lokale politiek.

Stella de Swart is zelfstandig ondernemer en werkt als armoede- en schuldenexpert. Na een jarenlange strijd is het Stella uiteindelijk gelukt om uit de wirwar van bureaucratische regels te ontsnappen. Nu adviseert ze politieke partijen, stichtingen, het bedrijfsleven, alleenstaande vrouwen en studenten. Ze is ook auteur van het boek ‘Armoede krijg je gratis’.

Hanny Heuvelink is ambassadeur bij Stichting Quiet in Tilburg, een organisatie die zich inzet voor mensen in armoedesituaties. Ze komt op voor mensen in armoede. Ze is zelf al jaren uitkeringsgerechtigde en kwam in het nieuws door haar kapotte stofzuiger (de stofzuigeraffaire).

Nina te Groen en Ronne Wabeke zijn studenten Design For Interaction aan de TU Delft en deden onderzoek naar waarom lukt het mensen wel of niet lukt om een traject schuldsanering succesvol af te ronden. Vanavond vertellen ze erover.

Tamara Madern is lector Schuldpreventie en Vroegsigalering en directeur Instituut voor Recht aan de Hogeschool Utrecht. Ze heeft jaren bij het Nibud gewerkt, o.a. als budgetconsulent en wetenschappelijk medewerker. In 2015 rondde ze haar proefschrift over financieel gedrag van mensen met financiële problemen af. Het onderzoek van Tamara is altijd gericht op voorkomen van financiële problemen en ondersteunen van gezond financieel gedrag.

ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid