Bijzondere bijstand hoort een bijdrage te zijn waar je aanspraak op kunt maken om noodzakelijke kosten te kunnen betalen. Kosten die je niet verwacht had, bijvoorbeeld door ziekte, een verhuizing, een scheiding of stijgende energieprijzen. Bijzondere bijstand vraag je aan bij je gemeente. De voorwaarden? Die verschillen per gemeente. Zo is het in de ene gemeente goed vindbaar hoe je het aan kunt vragen, terwijl inwoners in de andere gemeente het gevoel hebben dat ze niet geholpen worden. En zo is het soms een gift en soms een lening. Kortom: de bijzondere bijstand verschilt nogal per gemeente. Vanavond gaan we in gesprek met mensen die hun verhalen delen over bijzondere bijstand. In hoeverre zijn ze verder geholpen? We praten ook met vertegenwoordigers van gemeenten die oplossingen zoeken of al hebben gevonden. Hoe kunnen we bijzondere bijstand regelingen verbeteren?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over dit programma

Sidekick van de moderator is vanavond de nieuwe voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad: Fatma Koșer Kaya. Ze heeft een rijke achtergrond als jurist, advocaat sociale zekerheidsrecht en arbeidsrecht, kamerlid voor D66 en wethouder. Ze kent het bestuurlijke speelveld goed en heeft goede contacten in zowel de landelijke als lokale politiek. Maak vanavond kennis met haar!

Verder gaan we in gesprek met een aantal mensen die ervaring hebben met bijzondere bijstand, waaronder Eva Beerekamp. Ook schuift Marjorie Malbons aan tafel, die mensen helpt met het aanvragen van bijzondere bijstand. Wat zijn hun verhalen?

We praten erover door met vertegenwoordigers van verschillende gemeenten waaronder Bouke Velzen (wethouder sociale zaken Zoetermeer), Christian Wilbach (Wethouder Landgraaf) & Bert Smeijsters (Directeur Intergemeentelijke Sociale Dienst Brunssum, Onderbanken en Landgraaf). Hoe regelen zij de bijzondere bijstand?

 

ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid