In januari is het manifest ‘Een oproep tot meer échte bijstand’ verschenen. Hierin pleiten onderzoekers, advocaten en anderen voor een beter maatschappelijk vangnet waar bestaanszekerheid een centrale plek krijgt. De ondertekenaars van het manifest vinden dat de huidige Participatiewet daar niet in slaagt. Tijdens dit programma duiken we in praktijkverhalen en besteden we extra aandacht aan de ervaringen van jongeren. Hoe ervaren zij de Participatiewet? Wat zijn de knelpunten? Hoe kan het beter? En wat betekent bestaanszekerheid voor hen?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Dit programma wordt Nederlands ondertiteld.

Over de sprekers

Het perspectief van een aantal jongeren staat centraal in dit programma. Hoe belangrijk is bestaanszekerheid? Wat zijn hun ervaringen met het ontbreken hiervan? En wat moet er volgens hen veranderen om er wel voor te zorgen dat er een écht vangnet is? Met o.a.:

  • Bianca is 28 jaar en deed een opleiding toerisme en studeerde daarna commerciële economie. Door haar ziekte kwam ze korte tijd in de bijstand terecht en kan ze niet full-time werken. Onlangs vond ze een deel-tijd baan die goed past bij haar opleiding en talenten: op de communicatieafdeling van een universiteit. Omdat ze nu wel een baan heeft, valt ze buiten alle regelingen. Wat zijn haar ervaringen met de Participatiewet?
  • Noah is ervaringsdeskundige bij ExpEx en zet zich in om de jeugdhulp te verbeteren. Hij schreef de blog ‘De participatiewet belemmert mij te participeren‘.
  • Jennifer deed mee aan het Bouwdepot, een project waarbij 30 thuisloze jongeren tussen de 18 en 21 in Eindhoven een jaar lang een uitkering vanuit vertrouwen krijgen om aan hun toekomst te bouwen.

Verder gaan we in gesprek met:

  • Bart de Bart is oprichter van Stichting Studeren Werken op Maat (SWOM) met als doel om young professionals met een arbeidsbeperking op weg te helpen naar een succesvolle toekomst.
  • Marc Noom is ontwikkelingspsycholoog en gespecialiseerd in veranderingsmechanismes bij jongeren. Hij is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder lector voorkomen probleemgedrag jongeren aan de Hogeschool van Amsterdam.
  • Amma Asante is voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad en een van de initiatiefnemer van het Manifest ‘Een oproep tot echte bijstand’.
  • Trudie Knijn is emeritus hoogleraar Interdisciplinaire sociale wetenschappen, Universiteit Utrecht. Ze is mede-initiatiefnemer van het Manifest ‘Een oproep tot echte bijstand’ en schreef mee aan ‘Streng, maar onrechtvaardig’, een onderzoek waarin bijstandsonderzoekers op zoek gingen naar de fundamenten voor een rechtvaardige bijstand. Ze doet al sinds de jaren 90 onderzoek naar sociale zekerheid.
  • Marleen van der Kolk is programmamanager bij Stichting Zwerfjongeren en is mede-initiatiefnemer van het Bouwdepot.

Verhalen van jongeren over de Participatiewet

De Landelijke Cliëntenraad wil graag van jongeren zélf horen waar zij tegenaan lopen. Daarom loopt er een campagne. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk verhalen binnen te krijgen. Dus deel jouw verhaal via https://www.hetgaatovermij.org/campagnes/jong-in-de-participatiewet

 

ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid