Het Advokatenkollektief Rotterdam is een advocatenkantoor voor mensen die zelf geen advocaat kunnen betalen. Aan de gespecialiseerde advocaten die er werken trekt dagelijks een stroom aan zaken voorbij van mensen die verstrikt zijn geraakt in de regels van een steeds bureaucratischere maatschappij. Regels van de overheid, van uitkeringsinstanties, van de belastingdienst, van verhuurders, van werkgevers. De documentaire laat het essentiële werk zien van een bevlogen beroepsgroep die, als het aan de overheid ligt, wordt wegbezuinigd. Vanavond gaan we aan de hand van fragmenten uit de film in gesprek over de toekomst van de sociale advocatuur.

Docu – De laatste sociaal advocaten

Hieronder bekijk je van 20 t/m 23 oktober gratis de film (48u voor en 24u na het programma). Tijdens de LIVECAST gaan we hierover in gesprek. Praat mee via de Zoom.

Over de film

Iedere burger in Nederland heeft recht op toegang tot de rechter. Als je geen advocaat kunt betalen, dan is er de door de overheid betaalde, ‘toegevoegde’ advocaat. Dit werk wordt gedaan door idealistische advocaten, die vooral mensen bijstaan die problemen hebben met de vele regels van de overheid, de uitkeringsinstanties, de belastingdienst… Al langere tijd wordt deze gefinancierde rechtsbijstand door de politiek te duur gevonden en wordt er steeds verder op bezuinigd. De huidige regering wil nu het hele stelsel afschaffen en de hulp van sociale advocaten vervangen door die van verzekeraars.

Tegen deze achtergrond brengt documentairemaker Ingeborg Jansen het werk van de advocaten van het Advokatenkollektief Rotterdam in beeld. Dit bureau van sociale advocaten staat al sinds de jaren ’70 vanuit overtuiging mensen bij die het niet breed hebben in hun conflicten met instanties. Hier is bij uitstek de gesubsidieerde rechtshulp in de praktijk te zien: aan de advocaten trekt een stroom aan mensen en problemen voorbij, die samen een caleidoscoop vormen van de ingrijpende conflicten waarmee met name mensen met weinig geld te maken kunnen krijgen.

Credits

  • Regisseur: Ingeborg Jansen
  • Jaar: 2020
  • Lengte: 55 minuten
  • Taal: Nederlands
Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid